Gabriel Byström: Lundin och Bildt alltmer pressade

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

På onsdag håller oljebolaget Lundin Petroleum bolagsstämma i Vinterträdgården på Grand Hotel i Stockholm. Strax efter klockan ett klubbas den nya styrelsen. Där är bröderna Ian och Lukas Lundin självskrivna, Ian Lundin kommer med stor majoritet väljas till ordförande i det bolag som för närvarande utreds för folkrättsbrott i Sudan. Samma bolag som gjort många svenska aktieägare förmögna det senaste decenniet.

Samtidigt sitter Finansinspektionen (FI) med en rapport på drygt 100 sidor som lämnades in till myndigheten i tisdags. Rapporten kommer från organisationen Bloodhound och innehåller en begäran om att FI ska utreda om Lundin Petroleum (tidigare Lundin Oil) vilseledde sina aktieägare och den övriga marknaden i slutet av 90- och början av 00-talet.

ANNONS

Bloodhound är grundad av dansk-britten Phil Clarke, han var tidigare chef för Läkare utan gränser i Danmark. Clarke är mycket tydlig – Lundin Petroleum har systematiskt vilselett aktieägare om det som ägde rum i Sudan under 1997-2003, alltså samma händelser som kan leda till ett åtal för folkrättsbrott.

Under den här tiden ägnade sig oljebolaget åt prospektering i Sudan. Grundfrågan är om Lundins engagemang i området underblåste den väpnade konflikt som rådde där. Lyssnar man på bröderna Lundin eller den svenske utrikesministern Carl Bildt som var ansvarig för bolagets etiska riktlinjer under några av de aktuella åren var Lundin Petroleum ett gäng fredsduvor som landade och spred kärlek och värme i den intensiva konfliktzonen.

Lyssnar man på oberoende organisationer som Christian Aid, FN:s råd för mänskliga rättigheter eller för all del den kanadensiska regeringens utredning eldade oljebolaget på en av de blodigaste konflikterna på 00-talet.

Phil Clarke konstaterar att Lundin Petroleum aldrig hade kunnat fortsätta sin verksamhet om bolagets aktieägare vetat om vad som pågick i Sudan. ”Jag var i Sudan år 2000 och blev djupt chockad över det jag såg. Det är intressant att Lundin Petroleums version av vad som faktiskt hände inte delas av någon annan som undersökt omständigheterna. I stället visar satellitbilder att det som människorättsorganisationer och FN sagt stämmer. Det är alldeles uppenbart att bolaget vilseledde sina aktieägare. Det är detta som måste utredas”. På förra årets bolagsstämma blev det tydligt hur styrelseordförande Ian Lundin var helt ointresserad av att svara på frågor om det förflutna. En presskonferens avslutades mycket abrupt och Ian Lundin rusade iväg ut på gatan.

ANNONS

Bilden är tydlig: Bröderna Lundin och Carl Bildt är alltmer pressade. Ett åtal från Internationella åklagarkammaren skulle få omfattande konsekvenser för samtliga inblandade, eventuellt åtalsbeslut kommer enligt Magnus Elving som leder utredningen sannolikt inom två år.

Jag frågar Phil Clarke varför han driver frågan om Lundin Petroleum. Han svarar att det enklaste är att vända på situationen. ”Tänk dig att det var krig i Sverige och att ett sudanesiskt oljebolag kom hit och eldade på konflikten. Vad hade ni tyckt om det? Det är så lätt att vända ett fattigt folk långt bort ryggen. Någon gång måste aktieägarna ställa sig upp och säga nej, det räcker nu”.

En eventuell utredning om Lundin Petroleum vilselett sina aktieägare kommer inte göras av FI. I stället är det upp till Stockholmsbörsen att titta på den rapport Bloodhound presenterade igår. Ingen behöver tvivla på att Lundin Petroleum visade upp en problematiskt välsminkad bild av sin verksamhet under de aktuella åren. Det moraliska ansvaret för detta vilar mycket tungt på den dåvarande styrelsen. Om detta kommer emellertid utrikesministern inte att säga ett skvatt. Varken till programledare i Ring P1 eller andra journalister.

ANNONS