Carl Magnus Juliusson: Göteborgsoperans program hösten 2023 och våren 2024

Don Giovanni på modernt lyxhotell, en flygande holländare över höjda havsnivåer och en blandning av klassiker och nypremiärer. Mest ser GP:s Carl Magnus Juliusson fram emot en nyskriven thrilleropera om en viss lögnaktig stjärnkirurg när Göteborgsoperan släpper sitt program för nästa säsong.

ANNONS
|

Göteborgsoperan har presenterat sitt program för nästa operasäsong – och som vanligt handlar det om att balansera mellan gamla klassiker och att pröva nytt. Och det är glädjande att Göteborgsoperan åtminstone visar lite prov på att vilja ta ut svängarna.

Framför allt är det två verk som sticker ut på ett uppfriskande sätt. Det första, och tveklöst största, är urpremiären av den helt nyskrivna thrilleroperan ”Mytomania” om en stjärnkirurg – inspirerad av Paolo Macchiarini – som bedrar sin fru och fuskar med sin forskning. På det viset orsakar han flera patienters död.

”Mytomania” är inte bara nyskriven, utan faktiskt komponerad av en svensk, till och med Göteborgsbaserad, tonsättare, Paula af Malmborg Ward. Och librettot är skrivet av författaren och dramatikern Kerstin Perski (som även skrev librettot till Hans Gefors ”Notorious” som hade urpremiär på Göteborgsoperan 2015). Visst blir man nyfiken?

ANNONS

Den andra uppsättningen som sticker ut är Jean-Philippe Rameaus barockopera ”Platée” med premiär i mars 2024. Operan är en satir i vilken den högste guden Jupiter, känd för sina otrohetsaffärer, lurar sin svartsjuka hustru Juno att han ska gifta sig med den intet ont anande träsknymfen Platée. Det låter helt klart lovande.

Mozarts tidlösa klassiker ”Don Giovanni”

Utöver dessa tillkommer det några mer självklara klassiker från operarepertoaren. I december är det premiär för Mozarts ”Don Giovanni”, en av Mozarts italienska operor som han, liksom ”Figaros bröllop” och ”Così fan tutte”, skrev efter libretto av Lorenzo da Ponte, och som tillhör Mozarts och operagenrens stora mästerverk. I regissör John Fulljames uppsättning utspelar den sig på ett modernt lyxhotell.

Om man fick blodad tand efter Göteborgsoperans fyraåriga projekt att sätta upp alla delar av Wagners ”Nibelungens ring”, kan man glädja sig även över premiären av ”Den flygande holländaren” i februari 2024. Om man tvärtom avskräcktes av längden på Wagners ”Ringen” kan man lugnas av att ”Den flygande holländaren” har en mycket mer konventionell längd (och även den är full av stormig och slagkraftig musik).

Precis som med ”Ringen” ska uppsättningen av ”Den flygande holländaren” kommentera klimatförändringarna – den här gången de stigande havsnivåerna. Miljötemat i ”Ringen” fick en del rättvist ris så det ska bli intressant att se hur de väljer att lösa det den här gången.

ANNONS

Verdis ”Nabucco” spelas två gånger

Om man missat vissa uppsättningar från de senaste åren, kommer det nu en chans att ta igen även dem. Åtminstone när det gäller Verdis ”Nabucco” – som har premiär nu i maj – och kommer åter redan i augusti. I slutet på våren 2024 kommer Lorenzo Marianis uppsättning av Puccinis ”Tosca” tillbaka ännu en gång, liksom Donizettis ”Viva la Mamma” i regi av Claes Eriksson.

Om man snarare dras åt det mindre formatet finns det i höst en möjlighet att höra sopranen Johanna Wallroth, som senaste tiden förekommit i P2, samt uppträtt i Berwaldhallen och på Stockholms konserthus, under den första av operans romanskonserter under rubriken ”Grandi voci”.

Även flera hyllade mindre föreställningar dyker åter upp på scen – om man inte är så sugen på ovan nämnda repriser. Inte minst Schönbergs ”Pierrot lunaire” med Kerstin Avemo i huvudrollen, som jag själv grämt mig över att jag missade förra gången. Nytt för den här gången är att man inleder föreställningen med ett skuggspel i vilket två dansare gestaltar Pierrots liv ackompanjerade av Bachs berömda cellosvit nr 1 i G-dur.

Sedan är det aldrig fel att tänka på operapublikens återväxt. Varför inte ta med barnen och se Johanna Fridolfssons och Malin Agheds rosade barnopera ”Sandvargen”, efter den omtyckta boken av Åsa Lind, som kommer tillbaka nästa vår? Eller gå själv!

ANNONS

Göteborgsoperans premiärdatum spelåret 2022/2023

Opera

2023-08-26 – ”Nabucco” (Giuseppe Verdi)

2023-10-08 – ”Mytomania” (Paula af Malmborg Ward och Kerstin Perski)

2023-12-02 – ”Don Giovanni” (W. A. Mozart)

2024-02-02 – ”Sandvargen” (Johanna Fridolfsson och Malin Aghed efter ”Stora boken om Sandvargen” av Åsa Lind)

2024-02-17 – ”Den flygande holländaren” (Richard Wagner)

2024-03-16 – ”Platée” (Jean-Philippe Rameau)

2024-04-25 – ”Pierrot i ljuset av Bach” (Arnold Schönberg och J. S. Bach)

2024-04-27 – ”Tosca” (Giacomo Puccini)

2024-05-23 – ”Viva la Mamma” (Gaetano Donizetti med svensk text och regi av Claes Eriksson)

Musikal

2023-09-08 – ”Let’s fall in love” (Lars Hjertner och Per Larsson med musik och sångtexter av Cole Porter)

2023-09-16 – ”Wicked” (Stephen Schwartz, Winnie Holzman. Baserad på Gregory Maguires roman i svensk översättning av Calle Norlén.)

2024-06-01 – ”Musikalmaraton” – 30 års musikaler på 80 minuter (Duratrion tillsammans med husets musikalartister). Spelas även 5 juni 2024.

Dans

2023-08-19 – ”Contemporary dance +” (Hofesh Shechter och Tom Weinberger)

2023-11-03 – ”In a heartbeat” (Hofesh Shechter och Tom Weinberger)

2024-04-12 – ”Vaults of heaven” (Emma Portner och Yoann Bourgeois)

Konsert

2023-08-13 – ”Från nya världen” (musik av Bernstein, Dvořák och Copland)

2023-10-09 – ”Grandi voci”, även 2023-10-10, 2024-01-23 och 2024-03-10

2023-10-17 – ”Vivaldis Gloria” (Antonio Vivaldi)

2023-11-16 – Alfvéns fyra. (Musik av Wagner, Ravel och Alfvén)

2024-01-05 – Trettondagskonsert med bal.

2024-03-23 – Beethovens oratorium – Körmässa i nya Frihamnskyrkan.

2024-05-05 – Smetana 200 år – Tjeckiens nationalkompositör Bedřich Smetana firar 200 år.

2024-06-09 – Operafest, matinékonsert och säsongsavslutning.

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:Göteborgsoperans program hösten 2022 och våren 2023

LÄS MER:Recension: ”Don Pasquale” på Göteborgsoperan

LÄS MER:Recension: ”Die schweigsame Frau” på Göteborgsoperan

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS