Göteborgsoperan ställer in föreställningar i Ryssland

Göteborgsoperan ställer in föreställningar i Ryssland. Samtidigt försöker operan, som har ett halvdussin anställda från Ryssland och Ukraina, nu hantera känslorna som kriget skapar.
– Man får naturligtvis tycka vad man vill, men vi är en arbetsplats och måste följa de riktlinjer som finns. Sen har vi en stor sympati med alla drabbade. Alla är oroliga nu, säger Christina Björklund, vd på Operan.

ANNONS
|

I början av juni skulle Göteborgsoperans danskompani ha deltagit i Diana Vishnevas Context festival i Ryssland. Två föreställningar i Moskva och två i Sankt Petersburg. Under helgen fattades beslutet att ställa in.

– Självklart åker vi inte dit. Det är en omöjlighet att planera att åka med 40-45 personer till Ryssland i juni, säger Christina Björklund.

Det låter inte som att det var ett särskilt svårt beslut?

– Det är ett tungt beslut, men inte svårt.

Tänker inte begränsa enskilda ryssar

Men Göteborgsoperan påverkas inte bara av inställda resor. Framförallt drabbas medarbetarna. Christina Björklund berättar att Operan har ett halvdussin anställda från Ryssland och Ukraina.

ANNONS

– Det är alltså otroligt viktigt att vi har kvar ett stort hjärta men samtidigt behåller huvudet kallt och är professionella.

Utöver de anställda på plats inleder Operan också ständigt nya samarbeten med konstnärer från hela världen, inklusive Ryssland.

– Vi kommer inte straffa individer. Så vi för en dialog med artister som finns i planen för de kommande säsongerna. Det är inte så många. Men Henning (Ruhe, konstnärlig chef) är redan i dialog med dem. De är förtvivlande. Det här kan slå sönder hela deras karriär och framtid. Här får man gå varsamt fram, säger Christina Björklund.

LÄS MER:Efter invasionen – Ukraina spås vinna Eurovision

LÄS MER:Kriget i Ukraina – ett kusligt eko från förr

LÄS MER:Putintrogen dirigent får sparken i Paris

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS