Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Stephen Langridge och Rodula Gaitanou. Bild: Tilo Stengel
Stephen Langridge och Rodula Gaitanou. Bild: Tilo Stengel

Göteborgsoperan kan vinna pris

Göteborgsoperan har tre chanser att vinna internationella operapris. Nu står det nämligen klart att operan har nominerats i tre kategorier till The International Opera Awards .

The International Opera Awards grundades 2013 av den brittiske affärsmannen och operaälskaren Harry Hyman och John Allison, redaktör på Opera Magazine.

Bland årets nomineringar är Göteborgsoperan inblandade i tre; kategorierna Opera company, Director och Designer.

I regissörsklassen är Rodula Gaitanou nominerad, aktuell just nu med premiären av "Cavalleria rusticana & Pagliacci" den 9 februari. Hon regisserade "Ariadne på Naxos" på Göteborgsoperan förra säsongen, och hade också uppdrag bland annat i London och Sydney. Gaitanou är född i Aten men har sin bas i London.

I designklassen är Paolo Fantine nominerad, också aktuell i vår med scenografin till "Cavalleria rusticana & Pagliacci".

– Det är underbart att föräras med en så här fin nominering, som bygger på ett erkännande från bransch och kollegor. En höjdpunkt för mig förra säsongen var att regissera "Ariadne på Naxos" här och det är ett nöje att nu vara tillbaka för att skapa något alldeles speciellt, säger Rodula Gaitanou i ett pressmeddelande.

I kategorin Opera company ställs Göteborgsoperan mot Deutsche Oper am Rhein, Houston Grand Opera, Opéra National de Paris, Opera Vlaanderen och Theater an der Wien.

– Att vara ett av sex operahus i världen som finns med på nomineringslistan är redan det värt att fira, säger Stephen Langridge, konstnärlig ledare för opera/drama på Göteborgsoperan i ett pressmeddelande.

Vinnarna tillkännages på prisceremonin den 29 april på Sadler’s Wells i London.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.