Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ilona Freudenthaler, Hovmästare på Kungsportshuset. Under måndagen vann hon pris i kategorin Årets servis på Stellagalan 2020. Bild: Linn Bergbrant

Göteborgskt matsalsproffs prisas på Stellagalan

På Stellagalan hyllas kvinnliga proffs inom svensk gastronomi. En av dem är Ilona Freudenthaler, hovmästaren i Göteborg som nu vinner pris för sitt arbete.
– Det är naturligtvis helt fantastiskt.

Stellagalan prisar varje år kvinnliga mästare restaurangbranschen. Galan skulle ha hållits i våras men flyttades till 21 september på grund av pandemin. Under kvällen korades vinnarna i flera olika kategorier. En av dem är göteborgaren Ilona Freudenthaler.

– Det känns helt fantastiskt. Man är liksom stolt över sig själv helt plötsligt, om man får vara det. Det var superduktiga tjejer som var nominerade tillsammans med mig det var speciellt att bara få ingå bland dem, säger hon och fortsätter:

– Man kan känna sig lite anonym inom restaurangbranschen och så visar det sig att folk ändå vet vem man är. Och att man gör någonting bra.

LÄS MER: Göteborg får sin första langosrestaurang

"Rutinerat matsalsproffs”

Ilona Freundenthaler fick pris i ”Årets servis” för sitt arbete på Kungsportshuset Matbar/The Concept i Göteborg. Enligt motiveringen är hon ”ett rutinerat matsalsproffs som ger varje gäst unik service”.

– Många unga i branschen i dag vill bli chef direkt och jag var hovmästare på The Concept också men tycker att servis är det absolut roligaste, att jobba med människor. Stoltast är jag nog över att jag inte ser några begränsningar i det jag gör. Jag har aldrig jobbat med något annat och älskar fortfarande mitt jobb vid 49.

Sedan corona slog till har Ilona Freudenthaler inte kunnat jobba kvar på The Concept, vars hela verksamhet fick läggas ned.

– Hela vår bransch står ju stilla i Sverige som det ser ut nu. Det var inte en jätteöverraskning att vårt koncept fick avvecklas. Nu arbetar jag lite på andra ställen, men det är svårt för alla. Så att få priset nu blev så bra på alla sätt, säger hon.

Träffade prinsessan Diana

Ett av de minnen som sticker ut under karriären är när det blev kungligt besök på den restaurang i Österrike där Ilona Freundenthaler brukade jobba säsongsvis.

– Prinsessan Diana, hennes söner och deras skidlärare kom in för att äta lunch en gång. När de klev in i matsalen stod vi där redo för stormåltid men de beställde grillkorv och pommes och hon drack en öl som vilken gäst som helst. Man har ju mött väldigt många kända personer genom åren, men jag upplever att de tycker bäst om att bemötas som vanligt folk.

LÄS MER: Nu öppnar italienska restaurangen Tavolo i Artilleristallarna

Flera göteborgare nominerade

I sin kategori vann Freudenthaler över Stephanie Thern från Bar Agrikultur i Stockholm och Clara Hermelin på Restaurang Mutantur i Malmö. I de övriga kategorierna syntes också fyra till göteborgare.

Linda Råsberg vid Götaplatsgruppen nominerades i Stella Mentor, Hanna Assarsdotter vid Konditori Kampanilen och Maria Grave på Yrgo & Studium, nominerades båda i kategorin Stella Konditor. Även Hanna Olvenmark som driver kontot ”Under tian” i sociala medier nominerades i kategorin Stella Media.

LÄS MER: Fem nyheter bland krogar och kaféer

Stellagalan

Stellagalan har som syfte att göra restaurangbranschen mer jämställd. På galan som anordnas varje år sedan några år tillbaka uppmärksammas de bästa kvinnliga medarbetarna inom matvärlden.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.