Krogen ska enligt anmälan ha satt  upp hemliga övervakningskameror i omklädningsrummen. Arkivbild: TT.

Göteborgskrog anmäld för kameraövervakning

"Snygg rumpa" och liknande. Det ska chefer ha sagt om anställda som de sett via hemliga övervakningskameror som man satt upp i omklädningsrummen på krogen, enligt en anmälan till Datainspektionen.

Nu har Datainspektionen inlett en tillsyn mot krogen. Man kräver svar på en rad frågor om övervakningen. Enligt anmälan som kommit in till myndigheten har det satts upp kameror på dansgolvet, vid entrén och övriga allmänna utrymmen – samt i de anställdas omklädningsrum.

– Det finns ingen skyltning eller annan information om kamerorna. Däremot har personer ur ledningen kommenterat de anställda utifrån vad de sett genom kamerorna i omklädningsrummet. "Snygg rumpa" och liknande, uppger anmälaren, som vill vara anonym, till Datainspektionen.
 

"Används som griprum"

Anmälarens intryck är att övervakningen snarare är till för att övervaka personalen. Hen ska dock ha fått förklaringen att kamerorna finns där för att omklädningsrummen ska kunna användas som "griprum".

– Det finns ingen koppling till polisen. Det är helt taget ur luften, säger polisens pressinformatör i Väst, Stefan Gustafsson, bestämt när GP frågar om saken.

Han fortsätter:

– Visst kan man ha folk i särskilda rum tills polisen kommer, men att vi ska ha kameror i sådana rum är inget vi känner till. Polisen har ingen rätt att tala om hur det ska se ut i ett griprum.
 

Ska se allt på en stor skärm

Cheferna ska kunna se allt som filmas på en stor skärm inne på deras kontor, enligt anmälaren.

Vd:n för krogen säger sig inte kunna ställa upp på en muntlig intervju med GP utan begär att få frågor och att svara på via mejl. Han skjuter helt och hållet ifrån sig anklagelserna.

– Vi känner inte igen oss överhuvudtaget i de grova anklagelser som riktas mot oss här, skriver han till GP.
 

"Har tillstånd"

Han menar att nattklubben har kameror vid entréer, kassalinjer och i vissa bakre utrymmen.

– Vi har tillstånd där lagen kräver det. Och samtliga i personalen känner till kamerorna, skriver han och fortsätter:

– Vi har inga kameror i personalens omklädningsrum. För två år sedan byggde vi två nya omklädningsrum för damer och herrar. Då omvandlades det gamla omklädningsrummet till ett vaktrum. I samband med det satte vi upp kamera där i samråd med ordningsvakterna som brukar rummet. För deras och gästernas skull vid eventuella ingripanden.
 

Vidtagit åtgärder

Efter den anmälan som gjorts från Datainspektionen menar vd:n att man vidtagit åtgärder.

– Vi ser över alla kameror med jurister och rättar oss efter deras slutsatser och justerar eventuella felaktigheter. Vi anser oss inte ha brutit mot några regler, menar vd:n.

Avslutningsvis bemöter han anmälarens uppgifter om att det ska ha fällts kränkande kommentarer.

– Anklagelserna om nedsättande kommenterar om anställda är helt grundlösa. Vi står för allt annat än det.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.