Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Pål Svensson har idéer till åtskilliga framtida projekt. Här med en modell av skulpturen Utblick skala 1:10. Den ingår i ett tvådelat verk som invigs i Malmö inre hamn i mars.

Göteborgskonstnär erövrar Chicago

Han har skapat ett femtiotal offentliga konstverk i sten, stål, vatten och glas. Nu arbetar Pål Svensson med nya utmaningar och skulpturer – för placering i Malmö hamn och bland skyskraporna mitt i Chicago.

– Chicago är en fantastisk chans och kan bli en verklig dörröppnare för mig, nu gäller det att göra något riktigt bra, säger Pål Svensson.

Han var inbjuden till USA i juli och fick på plats presentera sin idé för arkitekt, byggherre och konstnärligt ansvarig för ett större verk till en skyskrapa i en centrala Chicago.

– De tyckte att den svarta svenska diabasen var lockande med de reflekterande spegelblanka ytorna, men framförallt tyckte de om det abstrakta och nonfigurativa formspråket.

Framför en 40 våningar hög skyskrapa finns en mindre trädgård där verket skall stå. Skulpturen blir relativt stor, med tanke på den storskaliga omgivningen. Baksidan blir helt grov och naturell och framifrån blir den skålformad.

– Stenen görs i ett enda stenblock som ska slipas till en stor konkav spegel som förstorar. Den placeras så att man i den ser hela stadsbilden, fast upp och ner då. Det är det som är så häftigt med diabas, ytorna reflekterar så bra.

Skulpturen kommer att tillverkas i Göteborg under 2016 och fraktas sedan över med båt.

– Den kan inte bli bredare än 2,50 meter, om den ska få plats i en container. Den kan vara längre men man måste tänka på vikten, säger han.

Vi träffar Pål Svensson i hans ateljé i Gamla snickeriet på Östra Eriksbergsgatan. Hit flyttade han från Konstepidemin för 23 år sedan för att få bättre plats för sina arbeten. I den låga, röda tegelbyggnaden arbetar han och hans assistent David Knutsson, som både är snickare och högskoleutbildad i stenhuggeri, både inomhus och utomhus – tack vare en tålig markis. Ibland behövs större lokaler och maskiner, då arbetar duon uppe i Bohuslän i Evja stenbrott, som har allt från specialsågar till stora hjullastare som kan lyfta åtskilliga ton.

Just nu slutförs det stora projektet Utblick - Insikt, ett tvådelat verk som ska invigas i Malmö i mars, vid vattnet i den inre hamnen, en plats som ska knyta ihop den nya stadsdelen Västra hamnen med den historiska stenstaden. I en gigantisk skiva diabas, tillverkad i fyra delar, finns ett elliptiskt hål som ramar in en fyr som står ute i hamninloppet.

– Man kan se hålet som ett kameraöga. Insidan är en meter bred, slipad konkav och polerad. Här kan jag tänka mig att både små och stora lägger sig ner och funderar eller fotograferar varandra. Under arbetet med stenen upptäcktes ytterligare en ny dimension: att om man ropar i öppningens centrum får man ett perfekt eko. Det är bra när en skulptur förutom det konstnärliga värdet blir både användbar och lustfylld.

Ett tiotal meter till höger om Utblick finns Insikt – en fontän med samma form som hålet, där vattnet ska rinna året runt.

– Ytan runt fontänen ska vara uppvärmd med fjärrvärme och vara en behaglig sittplats, tycker Pål Svensson, och visar på modellerna som står i ateljén.

I år är det trettiotvå år sedan Pål Svensson hade sin första separatutställning på galleri Rotor i Göteborg. Sedan dess har han skapat ett femtiotal offentliga verk i Sverige och hans konstverk finns även i Danmark, England, Tyskland, Frankrike, Israel och Jordanien. Han ser fram emot 2016, då han även har inplanerade galleriutställningar i såväl Chicago som New York.

– För många kan lusten att skapa avta med åren, för mig är det tvärtom. I början var det ibland svårt, men nu blir det bara lättare att frammana nya idéer, säger Pål Svensson.

Fakta Pål Svensson:

Född: 1950 i Göteborg

Bor: i Göteborg med ateljé på Eriksberg. Bor också i Hunnebostrand med ateljé och arbetsplats för större verk.

Utbildning: Konsthögskolan Valand

Aktuell: Utblick & Insikt, konstnärligt verk Posthusplatsen, Malmö stad, invigs i mars 2016. Offentligt skulpturprojekt, Chicago, planerad invigning 2017.

Offentliga verk i urval:

Tre fossiler, grå bohusgranit, 1992, Fisketorget i Karlshamn.

Sommarbrunn – Vinterlykta, granit och gnejs, 1994, Stortorget Ängelholm.

Nätverk, rostfritt stål och brons, grindar till entrén till Göteborgs konstmuseum.

Black Sun and Silver Moon, rostfritt stål och (svart) järn, 2000, Farum Arena i Danmark.

Fiolen min, röd bohusgranit, torget Orsa, 2015.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.