Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Claudio Bresciani/TT
Bild: Claudio Bresciani/TT

Göteborgsk artist döms för sexuellt ofredande

En välkänd artist från Göteborg döms för sexuellt ofredande. I samband med en reklamfilmsinspelning tryckte han ner en ölflaska mellan en kvinnas bröst.

Tingsrättsdomen kan vara den första fällande domen mot en känd svensk med koppling till den stora metoo-rörelsen.

Det hela inträffade i juni förra året, men kvinnan anmälde inte direkt, då hon "tänkte att det hade kunnat vara värre och att hon skulle bita ihop", som hon beskriver det i förhör.

Ett halvår senare, i november, anmälde hon artisten för två fall av sexuellt ofredande, då hon fann styrka i "den kraft som hon fick av allt i media".

Friad i det ena fallet

Artisten är från Göteborg och mycket välkänd. Han har dragit storpublik och deltagit i flera stora underhållningsprogram i tv.

I samband med en reklamfilmsinspelning i Stockholmsområdet ska artisten ha kommenterat den kvinnliga inslagsproducentens utseende. Enligt kvinnan sa han ”Det är nästan så att man skulle kunna knulla dig”. Artisten nekade och tingsrätten valde att fria i det fallet, då det saknades stödbevisning.

Stöttades att anmäla av inspelningsledaren

I det andra fallet fälls han. Det var någon dag senare, då artisten, som filmades med en öl i handen, tryckte ner ölflaskan mellan kvinnans bröst.

Kvinnan blev illa till mods och kände sig kränkt. Hon fick uppsöka psykolog efteråt och har undvikit att ta liknande jobb igen.

Inspelningsledaren märkte vad som hände och stöttade kvinnan när hon ville göra en polisanmälan. Hans vittnesmål blev avgörande för tingsrättens bedömning.

Artisten: "En spexpajas"

Artisten sade sig inte komma ihåg händelsen med ölflaskan. Han kallar sig för en "spexpajas" och menar att han ibland kan ha en grov jargong, men att det är skämtsamt. Efter filminspelningen valde reklamföretaget att bryta med artisten.

– Jag minns ingenting av det jag påstås ha gjort, så jag kan varken erkänna eller förneka, säger artisten till GP.

I fallet med ölflaskan döms artisten att betala 10 000 kronor i dagsböter. Han kommer inte att överklaga domen.

– Nej, jag lägger det bakom mig. Det är tråkigt att hon upplever sig ha blivit utsatt för detta. Jag minns som sagt inte. Men det finns en dom som alla kan läsa och bilda sin egen uppfattning.

Kan du dra någon lärdom av detta?

– Ja, stoppa inte in ölflaskor mellan brösten på kvinnor. Och om man har gjort en dum grej, gör inte om det.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.