Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

1/3

Göteborgsbolag gör visuella effekter i "Rambo: Last blood"

Idag är det Sverigepremiär för "Rambo: Last blood", den sista i raden av Rambo-filmer där Sylvester Stallone spelar huvudrollen. Göteborgsbolaget Filmgate Films har varit med i skapandet av de visuella effekterna.

Sylvester Stallone gör för sista gången rollen som krigsveteranen John Rambo. Denna gången i ett försök att rädda sin väns dotter som har blivit kidnappad. För att lyckas måste han ta sig över gränsen från USA till Mexiko där han tvingas möta en Mexikansk drogkartell.

Filmen är en samproduktion av Göteborgsbolaget Filmgate Films och Film i väst. Filmgate Films är ett produktionsbolag som ägnar sig åt olika samproduktioner inom bland annat filmprojekt. De hjälper till med filmning och postproduktionsarbete där Filmgate AB står för VFX, vilket är de visuella effekterna. I slutfasen av tillverkningen fick teamet i USA ont om tid att färdigställa sin VFX och behövde hjälp.

– Det är något som är vanligt i sådana här stora filmer. Producenterna hade Filmgate på deras radar, och vi tog oss an projektet, berättar Filip Kruse, som arbetar på Filmgate.

LÄS MER: Recension: "Rambo: Last Blood"

Han berättar att det inte var självklart att projektet skulle gå att genomföra. De tillfrågades mitt i sommaren, med många på semester, men en kultklassiker som Rambo gick inte att tacka nej till

– Det är ytterst sällsynt att en så här storskalig Hollywood-produktion anlitar Göteborgsbaserade företag, ja, svenska företag överhuvudtaget.

"Mycket blod"

Postproduktionen sker i Filmgate AB studio i Göteborg. Den actionfyllda filmen har många våldsamma slagsmål, något som bland annat byggs upp av visuella effekter.

– Det är mycket blod, väldigt mycket blod. Huvuden som huggs av och massa vatten, säger Filmgate Films VD, Sean Wheelan, och skrattar.

– Det är ju en Rambo-film för tusan!

Göteborgsbolagets samarbete med producenterna för "Rambo: Last blood" har fortsatt och de är just nu med i arbetet av "The Hitman's wife's bodyguard", uppföljaren till den populära actionkomedin "The Hitman's bodyguard" från 2017, där Samuel L. Jackson och Ryan Reynolds spelar huvudrollerna.

"Rambo: Last blood" hade världspremiär 19 september.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.