Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

  Bild: Arkivbild
Bild: Arkivbild

Göteborgs Symfoniker firar Ingmar Bergmans 100 år på filmfestivalen

Svensk films stora regissör skulle i år ha blivit 100 år. Under jubileumsåret uppmärksammas Ingmar Bergman på kulturscener runtom i världen. I helgen intar Göteborgs Symfoniker konserthuset och närmar sig regissören i ett drömspel med livemusik, video och ljus.

Ingmar Bergman var fram till sin död Göteborgs Filmfestivals hedersordförande och är fortfarande en stor del av filmfestivalen. Bland annat delas The Ingmar Bergman International Debut Award ut varje filmfestival. Priset delas ut till nya talanger inom det internationella filmskapandet och de tävlande filmerna ska vara respektive regissörs första eller andra långfilm.

Men det var inte bara film som var en stor passion för Ingmar Bergmans. Regissörens djupa kärlek till musiken är föreställningen Ingmar Bergman 100 års utgångspunkt. Det är Göteborgs Symfoniker som står bakom föreställningen med regissören Arnbjörn Danielsen i spetsen. I allkonstverket närmar de sig den mytomspunne regissören i ett drömspel med livemusik, video och ljus. Ingmar Bergman ställde frågan ''Varifrån kommer musiken?'' till det svenska folket i sitt sommarprat 2004 och det är därifrån idén till föreställningen kommer.

Ingmar Bergman 100 år spelas på Göteborgs Konserthus på fredag den 2 februari och lördag den 3 februari kl 18.00.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.