Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Göteborgs stulna museiföremål återlämnas

Kommunalrådet Mariya Voyvodova, (S), är i Peru för att återlämna delar av den så kallade Paracassamlingen. Det handlar om ett 50-tal textilier som är 2 000 år gamla och kommer från plundrade gravar.

Hur har bemötandet varit i Peru?

– Jag och internationella chefen Gunilla Bökmark landade i Lima igår kväll (lördag 1:30 svensk tid). Så här långt har bemötandet varit fantastiskt bra!

Vad har du fått göra?
– I dag söndag är första dagen här i Lima. Vi har besökt Lugar de la Memoria. Ett museum som berättar om Perus våldsamma interna konflikt som drabbade den peruanska befolkningen under åren 1980-2000.

Läs mer: Första omgången återlämnas

Läs mer: Stöldgodset ska tillbaka

– Vi har ett digert program framför oss som formellt börjar först i morgon måndag. Det blir besök på bland annat Kulturministeriet som Sveriges nyöppnade ambassad i Lima, företag som SKF och Volvo och samverkansforum inom vetenskap, teknik och innovation. Även besök på olika kulturinstitutioner står på programmet. Det sker dessutom flera högnivåmöten med bland annat besök i kongressen och träffar med Perus President Pedro Pablo Kuczynski Godard, utrikesministern Víctor Ricardo Luna Mendoza och kulturministern Salvador Alejandro Jorge del Solar.

Hur kom textilierna i göteborgsk ägo?

– Mellan 1931 och 1933 förekom en illegal export av textilier från Paracas i Peru till museer och privata samlingar runt om i världen. Ett hundratal av dessa textilier smugglades in i Sverige och donerades till Etnografiska avdelningen på Göteborgs stadsmuseum av den svenska generalkonsuln i Peru, med hjälp av dåvarande museichef.

Varför lämnades inte allt tillbaka vid första besöket?

– Det ligger ett avtal till grund för åerlämnandet av textilierna och det regleras mellan kulturministeriet (Ministro de Cultura) (Ministro de Relaciones Exteriores) i Peru och Göteborgs Stad. Vi följer avtalet till punkt och pricka som reglerar när överlämnandet sker, hur många textilier ska återlämnas och att samtliga ska överlämnas till Peru senast 30 juni 2021. Då firar Peru 200 år av självständighet och Göteborg fyller 400 år.

Vilka har svårigheterna varit?

– Textilierna är 2 000 år gamla och de är ömtåliga och ovärderliga. Det kräver att stort och ömsesidigt ansvar från båda parter.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.