Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Majornas bibliotek på Chapmans Torg är ett av sex bibliotek som stänger från måndagen. Arkivbild. Bild: Jonas Lindstedt
Majornas bibliotek på Chapmans Torg är ett av sex bibliotek som stänger från måndagen. Arkivbild. Bild: Jonas Lindstedt

Göteborgs stad stänger sex bibliotek

Från måndag stänger biblioteken i Majorna, Guldheden, Kärra, Tuve, Trulsegården och Torslanda, detta på grund av personalbrist till följd av coronaviruset. Utöver det kommer två bibliotek vara obemannade. Dessutom får de stora museerna minskade öppettider.

Beslutet fattades av kulturnämndens ordförande Ann Catrine Fogelgren (L) på fredagen. Förvaltningschefen Anna Rosengren förklarar den aktuella situationen:

– Vi har ett högt personalbortfall, främst inom biblioteken, och vi ser att det fortsätter öka. Det går att jobba underbemannade under en period. Men när den perioden blir längre och längre blir det ju inte en hållbar verksamhet eller hållbar arbetsmiljö, säger Anna Rosengren.

LÄS MER: Stora teatern stänger ner all verksamhet

Därför stänger biblioteken i Majorna, Guldheden, Kärra, Tuve, Trulsegården och Torslanda från måndagen och tillsvidare.

– På så sätt kan vi då samla den personalen som är i tjänst på de bibliotek som är öppna och skapa bättre förutsättningar för verksamheten.

Dessutom kommer två bibliotek, Askim och Kyrkbyn, vara öppna men obemannade från måndagen.

Personalsituationen påverkar även stadens stora museer. Konstmuseet, Röhsska och Stadsmuseet kommer från nästa vecka hålla öppet 11-17 tisdag till söndag. För Göteborgs konsthall gäller 12-17.

Har det gjorts någon konsekvensanalys av den minskade tillgängligheten?

– Det vi gör är att vi försöker jobba med våra digitala kanaler. Vad gäller biblioteken kan man låna böcker digitalt, så det är ju en väg. När det gäller museerna samlar de ju också mycket digitalt via sina hemsidor, med visningar och tillgänglighet till samlingar. Så för att kompensera arbetar vi med de tekniker vi har i dag, säger Anna Rosengren.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.