Carl Milles Poseidon, en stark symbol för staden, nämns i flera av låtarnas textrader.
Carl Milles Poseidon, en stark symbol för staden, nämns i flera av låtarnas textrader. Bild: Måns Langhjelm

Göteborgs soundtrack ska koras – här är finalisterna

Göteborg ska få ett nytt soundtrack. Stadens invånare får nu rösta och välja mellan sju låtar – vinnaren får äran att tonsätta jubileumsåret 2021. Och nej, det kommer inte att bli en Håkan Hellström-låt.

ANNONS
|

"Det finns så många städer i soligare väder

Men av våran finns det bara en"

Raderna kommer från Axel Sondéns låt "Med allt du innebär", en av sju låtar som nu har chansen att utses till Göteborgs temalåt under stadens jubileumsår 2021.

– Vi tänkte att det skulle vara roligt att ha en låt som många kunde lära sig, som man kan sjunga i allsång här och där under året, säger Mia Samuelsson, konstnärlig ledare på Göteborg & Co.

LÄS MER:Efterlyses: ett nytt soundtrack för Göteborg

Inför 350-årsjubileet 1971 skrev Lasse Dahlquist visan "Välkommen till Göteborg”.

– Den lever ju fortfarande kvar, säger Mia Samuelsson.

ANNONS

"Vi ville ha en ny låt"

Tävlingen genomförs ihop med ideella kulturföreningen Brewhouse och mellan 1 september och 31 oktober hade vem som helst chansen att skicka in sitt låtförslag.

Ett av kraven var att det skulle vara en helt nyskriven låt, därför var juryn tvungna att stryka de låtar som redan var publicerade på till exempel Spotify.

– En del kanske tycker att det bästa Göteborgseposet redan är skrivet, och det är ju inte så konstigt. Men det är inte det som är grejen, vi ville ha en ny låt, säger Mia Samuelsson.

LÄS MER:Tiotalets 100 bästa låtar – från Göteborg

70 förslag skickades in. De har nu sållats ner till sju. En av dem är Arvingarnas "Vårt kära Göteborg" där bandet drömmer sig tillbaka ett halvår:

"En stilla bris en doft av hav det är magi som gör mig glad en sommardag

här i Göteborg"

– Just nu är det en blandning av oetablerade unga, och några rävar som har gett ut massor med skivor och har haft tusentals gig. Den mixen känns bra, säger Mia Samuelsson.

Vinnaren får 20 000 kronor

Nu har allmänheten chansen att rösta på vilken låt de tycker ska representera Göteborg 2021, ända fram till och med 12 januari.

Lyssna på låtarna och rösta gör man på Brewhouse hemsida.

ANNONS

När omröstningen är över röstar även Brewhouse jury. Jurymedlemmarnas och allmänhetens röster väger lika tungt. Vinnaren presenteras 31 januari och vinner, förutom äran, 20 000 kronor. Låten spelas in under året.

LÄS MER:Vill sätta fokus på jämställdhet under jubileumsåret

På grund av kravet på nyskrivna låtar kommer den som hoppas på någon av Håkan Hellströms låtar, till exempel Känn ingen sorg för mig Göteborg eller Tro och tvivel, att bli besviken. Göteborgsartisten skickade enligt Mia Samuelsson inte heller in ett eget bidrag. Men i tävlande Katarina Hemlins finalistlåt "Vi vill leva, vi vill dö i Göteborg" kan man höra raden:

"Jag vilar i tystnaden efter allt skrål

ty Håkan fyllde Ullevi igår"

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS