Göteborgs romanfestival vill inte jämföras med bokmässan

En kärleksförklaring till romanen, så beskrivs temat för den fjärde upplagan av Göteborgs romanfestival. Författarsamtal och djupdykningar i Lars Norén avlöser varandra, ändå vill inte arrangörerna jämföra festivalen med bokmässan.
– Detta är något helt annat. Romanfestivalen är ett litet arrangemang utan kommersiella intressen.

ANNONS
|

Den 15 oktober inleds den fjärde upplagan av Göteborgs romanfestival på Göteborgs Litteraturhus. Festivalen sträcker sig över två helger och erbjuder en repertoar av samtal, uppläsningar och scenintervjuer med en handfull, mestadels Göteborgsbaserade gäster. Däribland författaren och serietecknaren Henrik Bromander, poeten Elise Ingvarsson, och den kongolesiske författaren Fiston Mwanza Mujila.

– Utgångspunkt för årets festival ligger i rätten att bli hänförd av litteratur. Vi kommer exempelvis att avsluta festivalen med två samtal, ett om Agota Kristof och ett om Lars Norén, där vi har bjudit in svenska författare som är näst intill besatta av deras författarskap, säger Mattias Hagberg, författare och medarrangör.

ANNONS

LÄS MER:Henrik Bromander gör serieroman om IS-krigare

Han beskriver festivalen som en kärleksförklaring till romankonsten, och hoppas under festivalens gång få tillfälle att undersöka frågor kring romanen som idé och konstform.

– Många vet ganska automatiskt vad en roman är och vad en roman inte är, men samtidigt är det svårt att definiera och sätta upp en given idé om vad en roman skulle vara, säger Mattias Hagberg.

Göteborgs Romanfestival

Arrangeras av författarna Martin Engberg och Mattias Hagberg genom Litteraturföreningen Skrift, i samarbete med Göteborgs Litteraturhus, Bokdagarna Dalsland, Rámus förlag och Trollhättans Poesifestival.

Bland årets gäster finns bland andra Sofia Stenström, Mats Kolmisoppi, Carl Michael Edenborg, Elin Boardy, Jessica Schiefauer, Jenny Tunedal, Pär Thörn, Johan Jönson och Sara Abdollahi.

LÄS MER:Recension: ”Bärarna” av Jessica Schiefauer

Trots festivalens fokus tycker han inte att romanfestivalen bör liknas vid Bokmässan, som ägde rum bara veckor tidigare.

– Detta är något helt annat. Romanfestivalen är ett litet arrangemang utan kommersiella intressen. Vi har snarare sneglat på Umeås litteraturfestival och Louisiana Literature.

Årets festival är den första fysiska sedan pandemin, men kommer till följd av Litteraturhusets restriktioner enbart fylla lokalerna till cirka hälften av maxkapacitet.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS