Björn Werner
Björn Werner

Göteborgs politiker måste börja ta kulturen på allvar igen

Veckan som gått ser sannerligen inte bra ut för Göteborgs kulturpolitiska ledning och förvaltning, skriver GP:s kulturchef Björn Werner.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Politiker som vill styra direkt över innehållet i stadens kulturpolitik. Röhsska, en stor, viktig kulturinstitution som stängts av förvaltningen utan skälig grund. Veckan som gått ser sannerligen inte bra ut för Göteborgs kulturpolitiska ledning och förvaltning.

Långsamt klarnar bilden av en stad som styrs av folk som inte har respekt för kulturens frihet, som inte ens ser till sitt egentliga uppdrag – att arbeta för ett brett konst och kulturliv i staden. En sådan hade förstås till varje pris kämpat för att lyckas behålla Röhsska öppet. I stället, som GP i helgen kunnat rapportera, skedde stängningen av Röhsska trots att ingen ens förordat det.

ANNONS

LÄS MER:Röhsska stängdes på oklara grunder

Göteborgs kulturliv blir andefattigare. Stora summor skattepengar bränns i onödan. Clas Ohlson-fontänen, förlåt, vattenspelet på Götaplatsen bleknar i jämförelse. Det är svårt att sia om varför det blivit så, men det beror knappast bara på den sittande ledningen. Staden har tvärtom en lång historia av att se kulturen som ett verktyg snarare än ett självändamål, kanske bäst manifesterad i Göteborgs överallt närvarande, glorifierade turistbyrå Göteborg & Co.

Kulturen ses allt för ofta som ett värde som kan exploateras för andra vinster i form av direkta intäkter, ökad inflytt, hälsofördelar, turism, stadsutveckling, integration. När man tänker så produceras förstås lätt fiaskon som And there was light på Eriksbergshallen, en utställning med verkshöjd på buskisnivån – pengarna skulle ju in.

LÄS MER:Prislapp för ny vattenkonst väcker frågor

Och det är förstås det sättet att tänka som just nu ger konstnärer och kreativa företag en möjlighet att verka på Ringön – kredd ska skapas kring namnet innan alla sjasas bort och området bebyggs. Det är i samma riktning man får förstå både Burka songs 2.0 och stängningen av Röhsska.

Eftersom Ann-Sofie Hermansson (S) inte ser kulturens egenvärde kan hon utan att blinka lägga sig i kulturens utformning när den inte längre gynnar hennes andra politiska projekt. Och i en stad där kulturen bara har en funktion om den bidrar till något annat, blir också förvaltningens funktionalitet överordnad kulturens tillgänglighet. Det är svårt att förklara det lättvindiga beslutet att stänga Röhsska på något annat sätt. Så ska det inte fungera.

ANNONS

LÄS MER:Kritiserad metod skulle hjälpa Röhsskas personal

Om kommunen vill ha en strömlinjeformad förvaltning, slippa obehagliga perspektiv och få maximalt med rika turister finns det bättre sätt saker spendera pengarna på än kulturens yviga fält och utövare. Kulturen har helt enkelt ingen annan funktion än att påverka några andra mervärden än detta – medborgarnas tankar, känslor, liv. Att roa och oroa, skapa samtal och känslor. Det är allt.

Eftersom detta allt också råkar vara en stor del av många göteborgares liv kan jag bara önska att kommunens ledargarnityr tar sig samman och börjar ta kulturen på allvar igen.

ANNONS