Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Göteborgs museer fortsatt stängda – avvaktar smittläget

Regeringens ändring av pandemilagen möjliggör för museum att återöppna. Trots det håller Göteborgs museum fortsatt stängt.
– Vi ser att smittspridningen är bekymmersam i Göteborgsregionen och Västra Götaland, säger kulturnämndens ordförande Ann Catrine Fogelgren (L).

Regeringens ändring i vad som kallas begränsningsförordningen innebär att museer och konsthallar nu lyder under samma trängselregler som gym och butiker. Beslutet, som trädde i kraft 11 mars, gör det möjligt för museer att öppna på nytt, om än med vissa begränsningar. Exempelvis inte mer än en besökare per tio kvadratmeter och maximalt 500 personer.

LÄS MER: Möt Patrik Steorn – Göteborgs konstmuseums nya chef

Ändå väljer många museum i Göteborg att hålla fortsatt stängt.

– Vi längtar efter vår publik såklart, men tar vårt samhällsansvar, och då får vi bara vänta, säger Britta Söderqvist, kulturförvaltningens avdelningschef för Göteborgs stads museer.

Bekymmersam smittspridning

Anledningen att avvakta med öppnandet är, enligt henne, det rådande smittläget i Göteborg och Västra Götalandsregionen.

– Först när smittspridningen minskar kommer vi att kunna öppna igen. Vi är redo och har arbetat länge med avstånd, skyltning, handsprit, undvikande av köer och så vidare. Så vi känner oss trygga i det.

LÄS MER: Många tog farväl av Sjöfartsmuseet

Formellt är det kulturnämnden som ger grönt ljus för museernas öppnande. Därefter dröjer det, av schematekniska skäl, 14 dagar innan Röhsska museet, Göteborgs stadsmuseum och konstmuseum kan slå upp sina dörrar.

– Vi vill ju inget hellre än att välkomna besökarna tillbaka till våra tre museum, Sjöfartsmuseet är ju stängt för renovering, säger kulturnämndens ordförande Ann Catrine Fogelgren (L).

– Vi följer utvecklingen för att se när det kan bli. Men vi ser också att smittspridningen är bekymmersam i Göteborgsregionen och Västra Götaland, och speciellt i inomhusmiljöer är den problematiken större.

Förbereder sig för att öppna

Fogelgren poängterar att kulturnämnden inte vill hålla museer stängda längre än nödvändigt, och hon ser en ljusning i och med att fler och fler nu vaccineras.

– Det är väldigt svårt att säga ett datum, men vi hoppas att det snart ska vara dags. Och våra museer ligger i startgroparna när vi väl säger ”nu!”.

LÄS MER: Konstmuseet kan stänga i tre år för renovering

Flera av de museer som inte har Göteborgs stad som huvudman väljer också att avvakta det lokala läget vad gäller smittspridning av covid-19, innan de åter släpper in besökare.

Stefan Örtgård är chef för Naturhistoriska museet som formellt har stängt till 21 mars:

– Vi håller på att förbereda en eventuell öppning, och tittar på vad det skulle innebära, säger han.

– Vi vill ju verkligen kunna öppna, men då behöver vi göra det på ett smittsäkert sätt. Just nu följer vi noga utvecklingen, anpassar lokalerna och ser över flöden och maxantal.

LÄS MER: Rev vägg på Sjöfartsmuseet – hittade inmurat paket

”Viruset bestämmer”

Johanna Flemström är kommunikatör på Världskulturmuseet:

– Vi gör en bedömning av det lokala läget och har ännu inte fattat ett beslut om återöppning, säger hon.

– I dag kommer indikationer om att det går åt rätt håll, och att smittspridningen inte ökar, så vi ser att vi nog ändå kommer att kunna öppna om några veckor. Det är viruset som bestämmer – men vi ser en ljusning.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.