Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/2

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Göteborgs museer är trygga rum

Vart tredje svenskt museum utsattes 2015 för stöld, hot och trakasserier. I Göteborg verkar dock museerna vara ovanligt förskonade.

Förra veckan drabbades Nordiska Akvarellmuseet på Tjörn av ett inbrott. Tjuvarna hade slagit sönder en fönsterruta till den anslutande restaurangen, men troligen drivits på flykt av larmet innan de hann komma över någonting av större värde. 

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Enligt en rapport från myndigheten för kulturanalys drabbades personalen vid vart tredje museum i Sverige någon gång för skadegörelse, stöld och hot under 2015. Men GP:s rundringning till de göteborgska museerna visar att de tycks relativt förskonade.

– Den siffran känns väl tilltagen, säger Karl Magnusson, stabschef på Världskulturmuseerna i Sverige. 

"Ni ska få fan för det här"

Han kan bara påminna sig något enstaka inbrott under sin tid som chef. Det hör inte heller till vanligheterna att personalen känner sig hotad eller utsatt, menar Magnusson, även om det förstås förekommer. Själv mottog stabschefen hot efter utställningen Playground, som marknadsfördes med en poster på två kyssande kvinnor varav en bar slöja. 

– Jag blev kontaktad av en person som sa någonting i stil med "ni ska få fan för det här", säger han. Det har dock aldrig gått längre än till arga toner via telefon och mejl. 

Konstmuseets tillförordnade chef Susanne Fägersten Sabel upplever inte heller att de ofta utsätts för stöld och trakasserier. Besökare kan vara otrevliga mot kassapersonalen, men sällan mer än så. 

– Vi har Securitas-vakter på plats som är uniformerade. Att de hela tiden är här kanske gör att man drar sig för sådant.

Stöldkupper

När en temahelg om hållbart fiske arrangerades på Naturhistoriska museet i våras, ringde en yrkesfiskare och var hotfull i tonen. Det fick museet att öka säkerheten kring arrangemanget, berättar Pernilla Schedin som i år utsågs till tillförordnad chef på Naturhistoriska. Annars är museet i regel en trygg plats.

– För sex år sedan var det visserligen en stöld av ett noshörningshorn hos oss, där de hade slagit sönder rutor för att ta sig in. Men det är den enda jag kan komma på, säger hon.

Enhetschefen för administration på Göteborgs stadsmuseum, Pontus Forslund, drar sig också till minnes en uppmärksammad kupp. Den här ägde dock rum redan i juli 1968 och var "särskilt raffinerad".

– Det fanns en pistolstöldliga i Sverige som använde stegar och byggnadsställningar för att komma åt museets historiska pistoler. Flera år senare dök några av vapnen upp i en pundarkvart i Haga.

Teknik är hett gods

I dag är det mest anmärkningsvärda som händer i stöldväg att tekniska föremål försvinner från museet, så som läsplattor, hörlurar och kablar. Gällande hot och glåpord förekommer det emellanåt, men enligt Forslund är inte Stadsmuseet mer utsatt än öppna institutioner inom andra fält. 

– De som är värdar, butikspersonal och pedagoger träffar väldigt många sorters människor. Folk som har en dålig dag, lider av psykisk ohälsa, eller som missbrukar, säger han. 

När museet anordnar utställningar i ämnen som kan uppfattas provocerande av somliga, ökar de beredskapen med fler workshops och utbildningar för personalen. Men det har alltid gått lugnt till i slutändan.

Saknad klenod

Innan vi lägger på kommer Pontus Forslund att tänka på en sak: Ett av hans favoritföremål på museet stals faktiskt för tre år sedan.

– Det var en liten spottkopp i gjutjärn formad som en sköldpadda, som stod i vår 1800-talsutställning. Trampade man på huvudet öppnades skalet och koppen kom fram. Den saknar jag.

Var tror du att sköldpaddan finns i dag?

– Ingen aning. Jag hoppas den fick ett gott hem och att den blev uppskattad, säger Pontus Forslund.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.