Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Göteborgs konstmuseum är nominerat till utmärkelsen Årets museum tillsammans med Skissernas museum i Lund och The glass factory i Boda. Bild: Bengt Kjellin
Göteborgs konstmuseum är nominerat till utmärkelsen Årets museum tillsammans med Skissernas museum i Lund och The glass factory i Boda. Bild: Bengt Kjellin

Göteborgs konstmuseum kan bli Årets museum

Göteborgs konstmuseum är nominerat till Årets museum. Ordförande i juryn är Isabella Nilsson, chef för Konstmuseet fram till juni förra året.

Mats Persson, generalsekreterare för Sveriges museer, som delar ut priset tillsammans med Svenska Icom (International council of museums), ser inga problem med att förra museichefen sitter i juryn.

– Hon är ju inte chef för museet nu och hon har varit juryordförande i ett antal år, hon har också en grupp av människor omkring sig, säger han.

Vem som helst kan lämna förslag på vilket som ska bli Årets museum. Därefter går juryn igenom förslagen och nominerar tre museer.

Vad är det juryn tittar på?

– I huvudsak på nyskapande, vilket genomslag museet har – publikt och på lokalsamhället, samt vilket mervärde verksamheten ger.

Vad menas med mervärde?

– Det kan vara att man prövar nya spännande utställningar, har nya metoder eller bryter ny mark som kan öppna nya vägar för branschen.

Vad händer nu?

– Nu kommer juryn att besöka museerna.

Är det ett officiellt besök, eller smyger juryn in inkognito?

– Nej, nej, de gör det officiellt. Juryn har redan fått ett underlag inför nomineringen och nu får de fördjupande dragningar av museet om verksamheten.

I juryn sitter förutom Isabella Nilsson Elina Nygård enhetschef vid Ájtte, Svenskt fjäll- och samemuseum, Gunilla Carlsson (S) vice ordförande i kulturutskottet, Karin Sidén, chef för Prins Eugens Waldemarsudde, Liv Ramskjaer, generalsekreterare Norges museumsförbund.

Förra året utsågs Prins Eugens Waldemars udde till Årets museum och enligt praxis hamnar vinnarmuseets chef i juryn året därpå.

I motiveringen till nomineringen av Göteborgs konstmuseum står: "Genom en stor och bred konstsamling, en kreativ arbetsprocess och en integrerad forskning i verksamheten har Göteborgs konstmuseum arbetat nyskapande på ett inkluderande, tillgängliggörande och möjliggörande vis vilket skapat ett solitt museum med genomslag och mervärde för regionen. Med ett brett anslag i programverksamhet och ett utökat konstbegrepp lyfter museet in samtiden och ger historisk relief till dagens samhällsfrågor."

Förutom Göteborgs konstmuseum, är The glass factory i Boda och Skissernas museum i Lund nominerade.

Vinnaren tillkännages 17 april under Museernas vårmöte i Malmö och får motta ett vandringspris, en glasskulptur designad av Bertil Vallien.

Utmärkelsen delas ut för 22:a gången.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.