Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Frida Edman, Vd och ansvarig för Bokmässan, är en av dem som driver frågan att Göteborg ska bli litteraturstad. Bild: Thomas Johansson

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Göteborgs FN-planer bromsas – saknas pengar

Kulturnämnden tar inte upp frågan om Göteborg ska bli en Unesco litteraturstad år 2021. Det stod klart efter att nämndens presidium möttes under måndagen.
– Presidiet kommer, med hänvisning till kulturnämndens ekonomiska läge, inte att skicka det vidare till nämnden, säger Frida Edman, vd för Bokmässan, som är en av de drivande parterna i frågan.

"Genom att bli utnämnd till Unesco City of literature kan Göteborg kraftfullt positionera sig som litteraturstad, samt få tillgång till erfarenheter, ny kunskap och de senaste resultaten inom forskning och utveckling från andra städer i nätverket".

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Det skriver en grupp aktörer bestående av bland andra Bokmässan, Litteraturhuset och Svenska PEN. Tillsammans har de skickat in en skrivelse till kulturnämnden där de föreslår att Göteborg ska ansöka om att bli Unescos litteraturstad.

Tanken har varit att det ska sammanfalla med Göteborgs 400-årsjubileum år 2021. Men nu har företagandet stött på ett hinder. Kulturnämndens presidium kommer nämligen inte att föra frågan till kulturnämnden. Anledningen är nämndens pressade budget.

LÄS MER: Kulturen saknar 20 miljoner – detta kan ryka

LÄS MER: Kulturskolan drabbas när miljoner ska sparas

Innan jul stod det klart att kulturnämnden saknade 20 miljoner kronor för att få sin budget i balans. Pengar som nu sparas in på bland annat personalrelaterade åtgärder och kulturskolans utvecklingsstöd.

Vänder blicken mot Göteborg & Co

Kulturnämnden kommer alltså inte att driva ärendet, men enligt Frida Edman är det fortfarande möjligt att ansökningen kan bli av. Kulturförvaltningen har nämligen fått i uppdrag att stämma av med Göteborg & Co, som leder arbetet med jubileumsåret. Därtill ska förvaltningschefen Anna Rosengren tala med stadens 2021-samråd under onsdagen.

Förhoppningen är att därigenom hitta lösningar för att frigöra de ekonomiska medel och personal som krävs. Kostnader som i nuläget inte är kända.

– När man ansöker åtar man sig att stå för kostnader för att ge möjlighet för staden att medverka i nätverket. Sen åtar man sig att göra en fyraårsbudget för att bli en litteraturstad. Men kostnaderna är verkligen upp till staden och vi ser att ansökan faktiskt kan utgå mycket från det som redan görs, säger Frida Edman.

FAKTA: Unesco Cites of literature

UNESCO är Förenta nationernas organisation för utbildning, vetenskap och kultur.

Vartannat år erbjuder Unesco städer möjlighet att ansöka om att bli en Unesco City of literature.

Tillsammans utgör dessa ett globalt nätverk av städer med djuplodat intresse för litteratur och litterär konst.

I dag finns det 28 litteraturstäder runt om i världen, varav två är inom Norden: Lillehammer och Reykjavik.

Unescos litteraturstäder ingår i ett större nätverk, Unescos nätverk för kreativa städer. Detta nätverk, som omfattar totalt 180 städer från 72 länder, inrättades 2004 för att stödja samarbete mellan städer som lyfter fram kreativitet som en strategisk faktor för hållbar stadsutveckling.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.