Under sommaren kommer filmskapare från Ukraina få möjligheten att arbeta vidare med film från Göteborgs Filmfestivals lokaler.
Under sommaren kommer filmskapare från Ukraina få möjligheten att arbeta vidare med film från Göteborgs Filmfestivals lokaler. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Göteborgs filmfestival tar emot ukrainska filmskapare

Göteborgs filmfestival har startat ett residensprogram för ukrainska filmskapare. Programmet ger tre ukrainare möjligheten att arbeta med film i en fredlig miljö.

ANNONS
|

Göteborgs filmfestivals initiativ Göteborg film fund har sedan 2021 stöttat filmskapare från områden där det är svårt att skapa film. Sedan kriget i Ukraina bröt ut den 24 februari har fonden letat efter ett sätt att stötta ukrainska filmskapare. Tillsammans med Göteborgs universitet och Västra Götalandsregionen har de nu öppnat upp ansökningar till tre residensplatser, som kommer vara tillgängliga från maj till augusti.

– Det känns bra att vi fick till det. Det är viktigt att den fria kulturen och filmarna i Ukraina kan fortsätta, säger Camilla Larsson, som är ansvarig för fonden.

Fonden öppnade i morse för antagningar till residensprogrammet, och kommer att tillsätta platserna fortlöpande förklarar Larsson.

ANNONS

– Man kan ju tycka att det är lite kort om tid att ansöka, men vi vet att folk har lämnat Ukraina och inte vet vart de ska ta vägen. De avvaktar för att se om de kan återvända och behöver något tillfälligt. Då kan detta passa ganska bra tidsmässigt.

Goda nätverk

Göteborg film fund har sedan tidigare kontakt med en del filmarbetare från Ukraina. Under 2021 stöttade fonden åtta ukrainska projekt för utvecklings- och produktionsstöd, och har dessutom kontakt med olika institutioner som jobbar med film i landet.

– Vi har goda möjligheter att nå ut till folk. Det är inte bara filmare som kan söka, utan också andra som jobbar med film, som till exempel regissörer, producenter eller klippare, säger Camilla Larsson.

För att söka platserna ska filmskaparna skicka in en projektbeskrivning, cv och personligt brev.

– Det är ganska obyråkratiskt. Vi har en urvalsgrupp som kommer att behandla ansökningarna och även rådfråga den ukrainska filmproducenten Olena Yershova, som är extra kunnig.

Hur många ansökningar de kan förvänta sig vet Camilla Larsson inte.

– Förra året när vi gissade hur många ansökningar vi skulle få till fonden landade vi på 300, och det slutade med att vi fick 11 000. Om vi får in tjugo ansökningar nu är det jättebra, men om vi får in tre är det också jättebra.

ANNONS

Boende, kontakter och kontorsplats

När residenterna kommer till Göteborg kommer de att erbjudas boende via universitetet, kontorsplats hos Göteborgs filmfestival, och kommer även att introduceras till olika filmnätverk i regionen.

– Oavsett om de kommer att arbeta med att skriva klart manus eller göra postproduktionsarbete vill vi gärna se ett tydligt resultat, säger Camilla Larsson.

En ambition är att filmarbetarna ska skapa något som kan visas upp på Göteborgs filmfestival.

– Alla filmer som visas där går igenom en programgrupp och ska bedömas ur ett konstnärligt perspektiv, men man hoppas ju det!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS