Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Årets Göteborgare blir filmfestivalen i Göteborg, här representerade av vd Mirja Wester och Jonas Holmberg, konstnärlig ledare. ”De har i 42 år tagit nordisk film ut i världen och bjudit in filmvärlden till Göteborg.” skriver juryn bland annat i sin motivering. Bild: Sofia Sabel
Årets Göteborgare blir filmfestivalen i Göteborg, här representerade av vd Mirja Wester och Jonas Holmberg, konstnärlig ledare. ”De har i 42 år tagit nordisk film ut i världen och bjudit in filmvärlden till Göteborg.” skriver juryn bland annat i sin motivering. Bild: Sofia Sabel

Göteborgs filmfestival blir Årets göteborgare 2021

De har visat film på nya oväntade sätt – senast på en vindpinad holme i havet – och satt kulturmän i gynekologstolar. Därför utser juryn Göteborgs filmfestival till Årets göteborgare.

”Vd:n Mirja Wester och konstnärliga ledaren Jonas Holmberg har med säker hand skapat manus och regi för festivalens framgångar och är värdiga Årets göteborgare 2021.” skriver juryn i sin motivering.

Där slår de också fast att Göteborgs filmfestival i 42 år tagit nordisk film ut i världen och bjudit in filmvärlden till Göteborg. ”Med målet att utmana människors syn på samhället och varandra har de visat film på nya och oväntade sätt, satt kulturmän i gynekologstolar och i år bjudit in till världens mest isolerade biograf – en vindpinad holme i havet.” fortsätter juryn entusiastiskt.

”Känns så himla kul”

– Det känns så himla kul att som representant för Göteborg film festival få motta utmärkelsen. Speciellt ett år som detta då kultur- och publikarrangemang kämpat med att nå ut och för att överleva, kommenterar festivalens vd Mirja Wester utmärkelsen i ett pressmeddelande.

Årets Göteborgare ska:

• Ha gjort något gott, positivt som betytt mycket för många

• Vara en innerlig, godhjärtad och uppmärksammad person

• Vara född i Göteborg – eller någon annanstans

• Vara en god ambassadör för Göteborg

Sedan starten 1979 har Göteborgs filmfestival visat ett urval av nyskapande film från världens alla hörn på stadens biografer. Numera lockar festivalen till över 160 000 besök. I år gästade drygt 425 000 personer festivalens digitala ”salong”.

Som Nordens största filmfestival visar festivalen i Göteborg numera runt 200 filmer från 80 länder. Utöver själva visningarna, årligen runt 500, erbjuds publiken filmrelaterade seminarium, workshops, konst, konserter och andra kringaktiviteter.

”En stor publikfest”

– Göteborg film festival har alltid varit en stor publikfest och jag tänker att denna utmärkelse egentligen går till alla riktiga göteborgare som varje trotsar snålblåst, vertikalt regn och snöslask för att hitta värme och gemenskap i biografsalongerna och stöttade oss genom pandemiåret, säger Mirja Wester i pressmeddelandet.

Sedan 1993 har utmärkelsen Årets göteborgare delats ut. Kriterierna är bland annat att vinnaren är en god ambassadör för Göteborg och har gjort något gott och positivt som betytt mycket för många.

Juryn bakom hedersutmärkelsen består av representanter från GT, P4 Göteborg och Göteborg & Co.

De har tidigare utsetts till Årets Göteborgare:

2020: Agnes Wold

2019: Joel Lundqvist

2018: Beatrice Fihn

2017: Ruben Östlund

2016: Pia Sundhage

2015: Miriam Bryant

2014: Laleh Pourkarim

2013: Lasse Kronér

2012: Leif Mannerström

2011: Mia Skäringer

2010: Gustavo Dudamel

2009: Nigar Ibrahim

2008: Thomas Johansson

2007: Håkan Mild

2006: Ingvar Oldsberg

2005: Lotta Engberg

2004: Yannick Tregaro och Christian Ohlsson

2003: Conny Evensson

2002: Eva Bergman

2001: Håkan Hellström

2000: Mikael Ljungberg

1999: Jasenko Selimovic

1998: Viveca Lärn

1997: Jan Eliasson

1996: Maria Lundkvist

1995: Tomas von Brömssen

1994: Thomas Ravelli

1993: Leif ”Loket” Olsson

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.