Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jonas Holmberg, konstnärligt ledare för Göteborgs filmfestival, är entusiastisk över att till 2022 års festival kunna välkomna publiken till 16 biosalonger runtom i Göteborg. Bild: Meli Petersson Ellafi
Jonas Holmberg, konstnärligt ledare för Göteborgs filmfestival, är entusiastisk över att till 2022 års festival kunna välkomna publiken till 16 biosalonger runtom i Göteborg. Bild: Meli Petersson Ellafi

Göteborgs filmfestival återvänder till biograferna 2022

Efter en helt digital filmfestival återvänder nu Göteborgs filmfestival till de trygga biosalongerna. Dessutom presenterar man de första filmerna till nästa års festival, som alla utgår från temat ordning kontra oordning.
– Den bästa syn jag vet är ett fullsatt Draken på en världspremiär, säger festivalens konstnärlige ledare Jonas Holmberg.

2022 är Göteborgs filmfestival tillbaka med en fysisk festival på 16 salonger runtom i Göteborg och med över 200 filmer. Efter förra årets digitala evenemang är man nu glada att kunna välkomna publiken tillbaka till biograferna.

Jonas Holmberg är konstnärlig ledare för Göteborgs filmfestival. Han tror att en fysisk festival är något som många har längtat efter.

– Det här känns helt fantastiskt. Det har varit en svår planering där vi har lekt med lite olika scenarier, och det här är den bästa tänkbara lösningen. Den bästa syn jag vet är ett fullsatt Draken på en världspremiär, säger han.

I samband med nyheten om att Göteborgs filmfestival 2022 blir fysisk går man också ut med de första filmerna, som alla är en del av temat ”Focus: Disorder” – Radu Judes ”Bad luck banging or loony porn”, Shirin Neshats ”Land of dreams” och Chung Mong-Hongs ”The falls”.

Att coronapandemin spelar en viktig roll i åtminstone två av dessa är ingen slump, menar Jonas Holmberg.

– Alla filmskapare står just nu inför ett val om de vill inkludera pandemin i sina filmer eller inte. I till exempel ”The fall” och ”Bad luck banging or loony porn” har man valt att ha med det i handlingen, och vi lär se ännu mer av det i resten av programmet, säger han.

Delvis digital festival

Liksom årets festival kommer man till 2022 års upplaga ordna med digitala visningar. Varje dag under festivalen kommer tre filmer ha premiär parallellt på en biograf och på Göteborgs filmfestivals webbsida.

– I vintras hade vi en helt digital festival som blev en enorm framgång, så självklart vill vi bygga vidare på det. Särskilt som vi märker att det finns en efterfrågan i hela världen. I urvalet till det digitala programmet försöker vi ha en lika bred och inkluderande blandning som för det fysiska, säger Jonas Holmberg.

Tvärtemot vad vissa undersökningar visar tror Jonas Holmberg att behovet av biofilm är lika stort nu som innan pandemin.

– Visst finns det en trend att mer och mer film ses hemifrån, men en biosalong kommer alltid att vara det optimala rummet för att se film. Bion är filmens kyrka. Dessutom finns det en viktig social faktor, speciellt på en filmfestival där det gemensamma pirret hjälper till att bygga upp stämningen inför en premiär.

Programpunkterna på temat Focus: Disorder

Bad Luck Banging or Loony Porn (Radu Jude)

En privatskollärares hemmaporrfilm hamnar på villovägar och ställer hennes rykte och liv på ända. Men vilka regler har hon egentligen brutit mot? Och vad är det hon skäms över? Vann guldbjörnen på Berlins Filmfestival.

Land of Dreams (Shirin Neshats)

Poetisk satir om en myndighetsanställd som får i uppdrag att samla in medborgarnas drömmar. Detta eftersom staten redan har full koll och statistik på människors ekonomi och intressen.

The Falls (Chung Mong-Hong)

En mor och dotters relation sätts på prov när de båda måste vara hemma dygnet runt under coronapandemin. En film som ”glider sömlöst mellan drama, psykologisk skräck och humoristiskt rosenskimrande mys”.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.