Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Selfietime då kung Carl XVI Gustaf besökte Angeredsgymnasiet i Göteborg för en rundvandring 2015. Bild: Björn Larsson Rosvall/ TT
Selfietime då kung Carl XVI Gustaf besökte Angeredsgymnasiet i Göteborg för en rundvandring 2015. Bild: Björn Larsson Rosvall/ TT

Göteborgarnas bilder på Carl XVI Gustaf ska bli utställning

Har du tagit en selfie med kungen? Länsstyrelsen efterlyser bilder och berättelser till en utställning som ska visas i samband med kungaparets besök i Göteborg den 4 juni. Men monarki-kritiker göre sig icke besvär.

Som GP tidigare berättat kommer kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia till Göteborg den 4 juni 2023. Stoppet i landets andra stad ingår i kungaparets rutt landet runt för att fira kungens 50 år på tronen.

Det vankas kortege med med förgylld vagn längs Avenyn, lunch på landshövdingens residens och senare kalas för att också celebrera Göteborgs födelsedag – äntligen ska ju de 400 åren uppmärksammas med buller och bång.

Kungen firar 50 – Göteborg 400

På Gustaf Adolfs torg, där kungen ska tala till folket, ska det också sättas upp en utställning med skärmar där det ska visas bilder och berättelser om kungens tidigare besök i länet.

Hovet har plockat ut lite godbitar ur sitt arkiv, Länsstyrelsen likaså. Nu vill man alltså också ha in mer personliga bidrag från medborgarna.

– Vi är fortfarande i ett tidigt skede i processen, men det vore fint att kunna få ett större sammanhang ihop med besöket. Kungen vill få till den lokala prägeln, han har ju varit runt så enormt mycket i landet, säger Mikael Appelqvist hos Länsstyrelsen i Västra Götaland, som samordnar besöket.

Så har man en selfie med kungen kan man skicka in den?

– Absolut, men det får jättegärna finnas en personlig historia kopplade till bilderna. Att man har något personligt minne eller om det hände något speciellt i ens eget liv i samband med att kungen var här.

Hur gör ni om det kommer in mindre smickrande bidrag från folk som kanske inte uppskattar monarkin?

– Syftet med utställningen är ju att fira konungen så det här är kanske inte rätt sammanhang att föra fram sådan kritik. Men vi vill åt det personliga, ”Agda i Gullspång” får gärna leta i sina gömmor, säger Mikael Appelqvist.

Bidragen kan skickas in fram till den 1 mars och mejlas till [email protected]

LÄS OCKSÅ: GP följde kungaparet under statsbesöket i Göteborg

LÄS OCKSÅ: Så ska kung Carl XVI Gustaf firas i Göteborg på jubileet

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.