Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Göteborgarna som skriver Camilla Läckbergs omtalade tv-såpa

"Lyckoviken" lanseras som författaren Camilla Läckbergs första tv-serie. Idén är hennes, men huvudförfattarna till serien sitter i Göteborg.

I vår börjar inspelningarna av "Lyckoviken". Idén till serien kommer från författaren Camilla Läckberg och hon står som affischnamn för hela projektet. Tanken är att väcka såpa-genren till liv igen, fast moderniserad och kryddad med en krimgåta.

– Jag älskar och har saknat de traditionella såporna och samtidigt längtat efter att få göra en såpa i modern tappning. Inspirationen kommer från "Big little lies", "Desperate housewives" och "Svenska hjärtan", säger Camilla Läckberg i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Camilla Läckberg skriver ny tv-såpa

"Lyckoviken"

Handling: Polisen Johanna återvänder till sitt barndomshem för sin mammas begravning och kastas in i gamla minnen, konflikter och relationer.

Dessutom dras hon in i ett gammalt mystiskt krimfall, med en seriemördare som fortfarande går lös.

Plats: Den fiktiva orten Hammarvik, belägen "någonstans norr om Stockholm". Lyckoviken är namnet på ett bostadsområde vid havet, där grannarna är sex familjer med olika förutsättningar, "ett tvärsnitt av samhället".

Spelas in: I Trollhättan och Vänersborg under våren/sommaren 2020. Vänern får föreställa Östersjön.

Premiär: På Viaplay och TV3 till jul 2020.

LÄS MER: Recension: "En bur av guld" – Camilla Läckberg

Men det är inte Camilla Läckberg som skriver manus till serien. Det gör en manusgrupp, under ledning av göteborgarna Jessika Jankert och Lovisa Löwhagen.

– Vi blev kontaktade för tre år sedan av produktionsbolaget Nordisk film tv. Någon hade rekommenderat oss, säger Jessika Jankert.

Hon och Lovisa Löwhagen fick ett genombrott med SVT-serien "Hashtag" 2016, som de skapade utifrån de så kallade instagramupploppen i Göteborg. Duon har sin arbetsplats i Manusfabriken på Lindholmen, Göteborgs stads satsning på ett forum för manusförfattare.

De har flera projekt på gång, men sedan i maj i år har de jobbat intensivt med "Lyckoviken", allt för att bli klara med manus till de två säsonger om åtta avsnitt som ska spelas in i ett svep nästa år.

Hade det inte varit Camilla så hade det varit en skådespelare eller en regissör som lyfts fram.

Författaren Camilla Läckberg på Bokmässan 2019. Bild: Mia Höglund
Författaren Camilla Läckberg på Bokmässan 2019. Bild: Mia Höglund

Att allt fokus hamnar på Camilla Läckberg gör dem varken förvånade eller missnöjda.

– Nej, det är vi vana vid. Hade det inte varit Camilla så hade det varit en skådespelare eller en regissör som lyfts fram. Det är så det funkar. Vi tycker om att sitta som två grå möss på vår kammare och kommunicera genom det vi skriver, säger Jessika Jankert.

De betonar att Läckberg är involverad i hela processen, även om hon inte skriver manus.

– Det är mejl och möten och ett ständigt utbyte av tankar. Det kan vara att vi behöver få en karaktär att gå i en viss riktning, då kommer hon med idéer och så bollar vi, säger Lovisa Löwhagen.

LÄS MER: "Ibland vill man bara läsa lite Harlequin"

"Väldigt hög ambitionsnivå"

Till sin hjälp har Löwhagen och Jankert sammanlagt fem andra avsnittsförfattare, varav två har så kallade residensplatser för nya författare.

– Det ingår i Manusfabrikens uppdrag att ge plats år rookie-författare som får möjlighet att pröva sina vingar här. Det är också en tradition inom såpa-produktioner att fungera som växthus för nya talanger, säger Jessika Jankert.

Begreppet såpa dras med en lågkvalitetsstämpel. Hur har ni resonerat kring det?

– Ambitionsnivån på manuset är väldigt hög, man kan ju aldrig sikta på att det ska bli halvdant. Men det finns tydliga ramar för inspelningarna, som att det ska vara en viss procent i studio och en viss procent utomhus. Därför blir det väldigt dialogdrivet och det blir svårt att göra sådant som komplicerade actionscener, säger Jessika Jankert.

LÄS MER: Kändisen folk vill ha som reseguide på resan

Vi översköljs av otroligt påkostade dramaserier i dag. Vad kommer er serie ha som folk saknar?

– Camilla har stor kunskap om sina läsare och vad de är intresserade av. Det är en värld som bygger mycket på identifikation, alla kan hitta någon i serien de känner igen sig i. Vi har pratat jättemycket om våra egna relationer och familjer när vi jobbat med manuset, säger Jessika Jankert.

Lovisa Löwhagen tillägger att det finns ett sug efter något nytt efter den stora krimvågen i svensk dramaproduktion.

– På sistone har intresset vuxit för relationsbaserat drama, som "Vår tid är nu" och "Älska mig". Vinden har vänt, i dag vill vi ha de längre linjerna.

Jessika Jankert

Ålder: 33.

Bor: i Göteborg.

Yrke: Manusförfattare.

Ur cv:t: "Hashtag".

Hjärteprojekt: Skriver på en ungdomsfilm om tjejer som spelar fotboll.

Lovisa Löwhagen

Ålder: 42.

Bor: i Göteborg.

Yrke: Manusförfattare.

Ur cv:t: "Andra avenyn", "Starke man", "Hashtag".

Hjärteprojekt: Skriver på en egen skräckfilm.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.