Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Bild: Jenny Ingemarsson

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Göteborgarna är vana vid kulturell snålblåst

Alliansens budget innebär att Göteborgs kulturliv åker på en rejäl smäll. GP:s kulturchef Björn Werner menar att detta är en trend som redan pågått länge.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Knappt en månad har gått sen socialdemokratins 24-åriga maktinnehav i Göteborg brutits av Alliansen och det verkar redan som om kulturen har en tuff mandatperiod framför sig. Kristina Tharing (M), vice ordförande i kulturnämnden, har sedan tidigare flaggat för att kommunen bör säga upp kontraktet med Stora teatern och att kulturyttringar generellt bör bära sig själva bättre. Nu ska 20 miljoner sparas in från kulturförvaltningens budget 2019, och för att täcka upp måste nu stadens kulturpolitiker välja från en makaber ”dödslista”. Är det kanske bibliotek 300m2 som får strypas? Kulturnatta? Bokbussarna? Den 11 december beslutar politikerna om budget. Då får vi svaret.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

LÄS MER: Kulturen saknar 20 miljoner – detta kan ryka

Det vore frestande att utifrån detta krasst konstatera att borgerlig politik generellt innebär ett bakslag för generösa offentliga kultursatsningar och nöja sig med det. Så kan mycket väl bli fallet, men i Göteborg går det inte att vara så svartvit. Skiftet under alliansstyre kommer i så fall ändå bara innebära ett byte från en kulturskeptisk linje till en annan.

För Socialdemokraterna har under det senaste kvartsseklet knappast utmärkt sig i kulturfrågor. Göran Johansson och hans efterträdare har länge sett dollartecken i olika kvasikulturella kommunala bolag som Göteborg&Co. En annan politik under 00-talet hade kunnat leda pengar till regelrätta kultursatsningar för stadens befolkning istället för ihärdiga satsningar som gynnat ”evenemangsstaden Göteborg”.

LÄS MER: Alliansen vill säga upp avtalet om Stora teatern

Den som tittar på socialdemokraternas budget för 2019 kan också konstatera att den ekonomiskt inte skiljer sig nämnvärt från Alliansens. Även om Ann-Sofie Hermansson (S) lyckats övertyga Daniel Bernmar (V) med vänner i den nya rödgrönrosa-grupperingen att rösta på hennes budget hade Göteborgs kulturliv haft mörka dagar framför sig.

Det enda ljuset i detta är att göteborgarna alltså redan är vana. Med små medel och stor kreativitet kommer de att fortsätta skapa sina egna förutsättningar för både skapande och framträdanden, oavsett hur lite stadens politiker värdesätter det. Det kanske inte är bäst så. Men det är så det är.