Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Göteborgare om Filmstadens godisförbud: ”Exkluderande”

Att man inte längre får ta med egen dryck och godis till bion har väckt många reaktioner under dagen. GP gick till Biopalatset för att prata med göteborgarna om Filmstadens beslut.

Biobesökare tillåts inte längre att ha med sig godis, läsk, chips och popcorn utifrån. I stället ska all form av dryck och snacks köpas inne på Filmstaden.

Under måndagsförmiddagen frågade GP tidiga biobesökare utanför Biopalatset vid Kungstorget hur de ser på beslutet.

– Jag hörde det nu precis, visste inte om det sedan tidigare, säger Helen Forsberg som ska gå på bio med sina två barnbarn.

– Jag tycker att man ska få ta med sig. Det är väldigt dyrt där inne också, visst kan man unna sig, men man borde kunna få välja, säger hon.

Helen Forsberg. Bild: Thomas Johansson
Helen Forsberg. Bild: Thomas Johansson

Karin Samuelsson, som ska gå på bio med sin son, berättar att hon blev förvånad över det nya beslutet. Det ledde också till en diskussion hemma vid köksbordet.

– Det stod på biljetten och då reagerade jag. Men jag förstår att de gör så och vi går inte så ofta på bio så det spelar ingen roll. Jag betalar hellre lite extra så det finns en bio när det väl händer, säger Karin Samuelsson.

Karin Samuelsson med sonen Axel. Bild: Thomas Johansson
Karin Samuelsson med sonen Axel. Bild: Thomas Johansson

För familjen Holmgren är det sonen Theodors födelsedag som ska firas, det blir hans allra första biobesök och humöret är glatt. När GP frågar om deras tankar inför det nya beslutet bemöts vi av stor förvåning.

– Är det sant? Jag blev helt ställd. Det känns lite girigt måste jag säga. Jag kan förstå att man inte ska ha med mat men det här... Det exkluderar många, säger Evelyn Holmgren.

– Ja, det blir dyrare för folk som inte har så mycket pengar. Förr tog man ju alltid med en egen godispåse, säger Richard Holmgren.

Evelyn, Richard och Theodor Holmgren. Bild: Thomas Johansson
Evelyn, Richard och Theodor Holmgren. Bild: Thomas Johansson

Bredvid Biopalatset ligger kiosken Knut i bazaren som sedan 12 år tillbaka ägs av Masoud Hemmatian. Han är orolig efter beslutet då kiosken ”lever på försäljning av godis”.

– Först kom pandemin, sedan kriget i Ukraina. Det har varit jättesvårt och vi trodde precis att det skulle bli lite bättre och så kommer det här, säger han.

Masoud Hemmatian som arbetar på Knut i Bazaren. Bild: Thomas Johansson
Masoud Hemmatian som arbetar på Knut i Bazaren. Bild: Thomas Johansson

LÄS MER: Kioskägaren om Filmstadens godisförbud: ”En katastrof”

LÄS MER: Göteborgs sista öppna biograf stänger för renovering

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.