Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Marie Lundström är sammanhållande för Litteraturveckan i P1. Bild: Mattias Ahlm
Marie Lundström är sammanhållande för Litteraturveckan i P1. Bild: Mattias Ahlm

Göteborgare kan avgöra vinnarna av SR:s romanpris

Den 27 april delas Sveriges Radios romanpris ut till en framstående roman ur det gångna årets produktion. Nu är det klart att ceremonin äger rum i Göteborg och att juryn kommer att bestå av bokcirklar i Västra Götaland och Hallands län.

GP har tidigare berättat om Aleksander Motturi från Göteborg som nomineras för sin roman Broder. Det prestigefulla priset firar 25 år och är sedan ifjol en del av Sveriges Radios Litteraturvecka i P1. Det här året pågår Litteraturveckan mellan 23-29 april och för första gången delar man ut tre priser vid ett och samma tillfälle: Sveriges Radios romanpris, lyrikpris och novellpris. Detta sker på Stadsbiblioteket i Göteborg fredagen den 27 februari.

– Förra året var vi i Luleå och nu blir det Göteborg vilket är väldigt kul. Det är en väldigt bra plats att vara på och sända ifrån. Stadsbiblioteket fungerar ju redan som en bra mötesplats och själv blir jag alltid sugen på att gå in där när jag är i Göteborg, säger Marie Lundström på SR som är sammanhållande för Litteraturveckan i P1.

Romanpriset är unikt eftersom det delas ut av lyssnarna. Just nu söker Sveriges Radio bokcirklar som läser och diskuterar de fyra nominerade böckerna. Men det är bara boende i Västra Götalands och Hallands län som får ansöka.

– Det är inte försent att flytta dit för att vara med! Skämt åsido men chansen att få utgöra en lyssnarjury kanske blir en injektion för en gammal bokcirkel eller så bildar man en ny. Det är väldigt roligt att lyssna på och det brukar bli ärliga och uppriktiga samtal med en annan ton än litteraturkritikers samtal. Det kan svänga lite mer här och jag tror lyssnarjuryn är skälet till att det här lever vidare och är så uppskattat.

Totalt tre bokcirklar kommer att väljas ut och förses med de fyra nominerade romanerna. Varje bokcirkel läser och diskuterar sedan böckerna på sina cirkelträffar. Därefter får en deltagare från respektive cirkel medverka i den slutliga lyssnarjuryn, diskutera de nominerade böckerna i P1 och komma fram till en vinnare. Delar av diskussionerna sänds under P1s Litteraturvecka och pristagaren avslöjas direkt i P1 och inför publik på Stadsbiblioteket i Göteborg.

– Det ska bli väldigt roligt. Det är en bra blandning av romaner också, olika teman och åldrar. Det finns verkligen underlag för diskussioner och det är det viktigaste, säger Marie Lundström.

LÄS MER: Göteborgarna kan vinna SR:s romanpris

Bokcirkeln Astrid från Umeå var en av förra årets bokcirklar. . Bild: Privat
Bokcirkeln Astrid från Umeå var en av förra årets bokcirklar. . Bild: Privat

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.