Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

1/4

Göteborgare körde skåpbil rakt ut i skidbacken

Årebärgaren Kent Jonsson och hans son Robin får slita hårt när Göteborg har sportlov. Bland annat har de dragit loss en göteborgare i skåpbil som kört fast i skidbacken.

I tv-programmet Frusna vägar på TV3 och Viafree får vi följa ett antal bärgare i norra Sverige. I veckans program lyckas en stackars skåpbilsförare från Göteborg köra rakt ut i skidbacken och fastna.

Kent Jonsson skrattar gott vid minnet.

– Hahaha. Det var sonen som var och bärgade den. Göteborgaren körde budbil och skulle leverera grejer och tyckte väl det såg platt och bra ut i backen, men det blir för löst.

"Ibland får man vara lite MacGyver"

Den här gången var det även för mjukt för bärgarens bil, varför en pistmaskin fick rycka in och hjälpa till.

– Ibland får man vara lite MacGyver, det är en del av det som är roligt med jobbet, säger Robin Jonsson i programmet efter att skåpbilen dragits upp på fast mark.

Enligt Kent Jonsson händer liknande saker varje år, när snöovana sportlovsfirare tror mer på GPS och karta än på sina ögon.

– Förra veckan hade en försökt köra längs ett skoterspår. Två timmar efter bärgningen var det dags igen, då hade han kört in på ett nytt skoterspår, säger han.

Är göteborgare sämre än andra på snöföre?

– Oh, ja! De sitter och skämtar så innihelsike så de glömmer väl vart de kör. Nä, alla som inte är vana vid föret häruppe är lika dåliga.

Kent Jonssons fem bästa råd

Många olyckor kan dock undvikas om man bara har förberett sig ordentligt. Inför nästa veckas sportlov i Göteborgsregionen kommer Kent Jonsson med några goda råd:

1. Hastigheten. "Vi brukar rekommendera dem som kommer hit att ha ett ägg med sig. Så lägger de den mellan gaspedalen och foten så brukar det gå bättre."

2. Däcken. "Ofta har folk vinterdäck som de kört i tio år, men kanske inte så mycket. Men så fort de är cirka sex år gamla är de förbrukade även om de har bra mönster."

3. Farligaste platsen. "Den farligaste platsen är när du nästan är framme. Du slappnar av, då börjar det hända saker. Var skärpt ända till du kommer fram. Ta raster längs vägen så du håller dig pigg."

4. Håll värmen. "Ha varma kläder med dig. Och en termos kaffe. Får du fel på bilen och det är 30 grader kallt ute går det fort."

5. Respekt vid olyckor. "Kör du i över 40 har du inte kontroll på bilen om det är hinder i vägen. Jag har slagit armbågen i backspeglar på förbipasserande bilar när jag jobbat, det är ingen trivsam situation."

6. Vilt. Efter ett par snöfattiga säsonger har det kommit rejält med snö denna vinter. Det orsakar ett fenomen som man också ska vara vaksam på: Vandringsälgar. "Älgen är lika slö som du. När det är mycket snö går de längs vägarna. Den största anhopning älgar jag sett var 86 stycken som samlades ute på Åresjön i slutet på 70-talet. De vandrar som lämlar mot trakter med mindre snö för att söka mat."

Älskar att vara i tv

Att få vara med i tv och visa upp sitt yrke tycker Kent Jonsson är toppen.

– Det är ju helt underbart att få visa hur en bärgare jobbar. Vi står ute i vägarna för er skull, inte för att jävlas. Det kan visa en del om vår arbetssituation, det är inte bara en orange gubbe som står där utan en person som många gånger riskerar sina liv.

Frusna vägar visas på tisdagar på TV3 och Viafree.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.