Göteborg Wind Orchestra går i graven efter 115 år

I 115 år har blåsorkestern GWO underhållit publiken i Göteborg. Men efter kommunen halverat sitt stöd räcker inte pengarna. Nu läggs stiftelsen ner och de tjugotvå musikerna sägs upp.
– Jag känner en stor frustration. Vi får veta att vi är viktiga samtidigt som man slår undan benen på oss. Sen ställer inte jag GWO mot vare sig respiratorer eller bibliotek. Men det är lite pengar i sammanhanget, säger VD:n Kristian Jörgensen.

ANNONS
|

Blåsorkestern Göteborg Wind Orchestra, GWO, är en av Sveriges äldsta orkestrar. Genom åren har de lyckats genomföra väldiga 7 266 konserter. Nu förbereder de sig för sin allra sista.

– Vi har upplöst vår stiftelse och kommer att avsluta all verksamhet till årsskiftet. Nu kommer vi att gå på sparlåga fram till vintern då vi har våra traditionsenliga konserter i Domkyrkan. Det blir det sista vi gör, säger Kristian Jörgensen.

Anledningen till att orkestern nu lägger ner är pengar. GWO drar in drygt en femtedel av sin finansiering själva genom konserter och skivförsäljning. Resten kommer från stöd från Göteborgs spårvägar, Västra Götalandsregionen och Göteborgs stad.

ANNONS

Pengarna går till att täcka löner men också till Kronhuset där GWO huvudsakligen håller sina konserter. Under den senaste tiden har orkestern legat i förhandling med det kommunala hyresbolaget Higab som väntas höja hyran för Kronhuset markant, berättar Kristian Jörgensen.

LÄS MER:Emigranternas hus kämpar för sin överlevnad

Fick sitt ekonomiska stöd halverat

Men det stora bekymret för GWO är stödet från kommunen. Inför 2020 sökte GWO om ett verksamhetsstöd från Göteborgs kulturnämnd på 5,5 miljoner. I stället beslutade nämnden att halvera stödet, från nuvarande 4 miljoner kronor till 2 miljoner.

– Vårt problem är alltså inte corona. Det är de politiska besluten eller ointresset från Göteborgs stad som pågått under lång tid, säger Kristian Jörgensen.

Under vintern och våren har GWO försökt hitta en lösning utan att lyckas. Hoppet lever fortfarande förklarar VD:n, men en räddning blir allt mindre sannolik och nu måste orkestern agera för att inte hamna på obestånd eller i en situation där de inte kan betala ut löner.

Kristian Jörgensen är frustrerad. Delvis över de dubbla beskeden. Att de får halverat stöd samtidigt som de får veta att de är en viktig del för det musikaliska ekosystemet, med både publika konserter och insatser i kulturskolan.

LÄS MER:Kulturbudgeten klubbad – kulturskolan och Film i Väst bland förlorarna

Men han är också frustrerad över att det drabbar personalen; trombonister, flöjtister, slagverkare, som nu sägs upp.

ANNONS

– Tajmingen är usel. Det är en hemsk arbetsmarknad att komma ut i. Inte minst som professionell musiker.

Kulturnämnden står fast vid beslutet

Ann Catrine Fogelgren (L), är ordförande i kulturnämnden. Hon delar bilden av att det nu väntar en tuff situation för musikerna.

– Det är förfärligt. Coronaepidemin drabbar många i kultursektorn nu. Det hör vi från alla håll.

GWO menar att de har hamnat i den här situationen på grund av det halverade stödet som beslutades i budgeten i vintras. Vad tänker du om det?

– Det är ju tråkigt att höra att de har kommit dit. Förhoppningen från deras sida och även från oss var att hitta fler finansiärer. De har som många andra också drabbats hårt av coronaepidemin och har inte kunnat genomföra sitt program. Då har vi sagt från nämnden att de får behålla verksamhetsstödet även om de inte kan ha någon verksamhet under året.

Med tanke på att ett tjugotal musiker nu varslas och att GWO går i graven efter 115 år. Tycker du fortfarande att det var rätt beslut?

– Det är ett tråkigt beslut att det har blivit såhär. Förvaltningen har fört diskussion med dem under längre tid. Men det beror på att vi har många som söker verksamhetsstöd och de är en av verksamheterna som gör det.

ANNONS

LÄS MER:Testa själv att få ihop kulturbudgeten

LÄS MER:Stora protester mot planerade kulturnedskärningar

Missa inte det senaste från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatt och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS