Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bokmässan är en av aktörerna som står bakom förslaget att Göteborg ska ansöka om att bli litteraturstad. Bild: Anders Ylander
Bokmässan är en av aktörerna som står bakom förslaget att Göteborg ska ansöka om att bli litteraturstad. Bild: Anders Ylander

Göteborg inte redo att bli litteraturstad

Göteborg blir inte en av Unescos litteraturstäder 2021. I mars tillsattes en projektkoordinator för att förbereda en ansökan – men tiden räcker inte till. Rekommendationen är nu att vänta till nästa år.

Göteborg får vänta med försöken att bli Sveriges första litteraturstad. Det anser FN-organet Unescos programråd, som avråder staden från att skicka in en ansökan redan i sommar, skriver Svensk Bokhandel.

Sofia Gräsberg, verksamhetsledare för Göteborgs Litteraturhus, är en av initiativtagarna bakom litteraturstads-förslaget.

– De har uppmanat oss att söka nästa omgång och jobba mer med planen framåt. Eftersom det är åtagande för alltid. Jag tycker att det att det är ett ganska klokt svar, säger hon.

"Hinner inte bli tillräckligt bra"

GP kunde som första tidning berätta om idén att göra Göteborgs till en Unesco litteraturstad. Bakom förslaget stod Bokmässan samt en rad andra organisationer med litterär anknytning, bland dem Svenska Pen, Politisk Poesifestival och Förläggareföreningen. I mitten på mars fattade kommunstyrelsen ett beslut om att lämna in en ansökan till Unesco.

LÄS MER: Göteborgs FN-planer bromsas – saknas pengar

Men tiden var knapp. Senast den 30 juni behövde ansökan vara inne hos Unesco Creative Cities Network, tillsammans med ett rekommendationsbrev från Unescos programråd på regeringskansliet.

Programrådet tror inte att ansökan hinner bli tillräckligt bra för dem att rekommendera. I ett brev till stadens arbetsgrupp för ansökan skriver Unescos programråd, enligt Svensk bokhandel:

"Vi upplever att vid en ansökan redan den 30 juni 2019, så måste processen skyndas igenom på ett sådant sätt att det riskerar försämra förutsättningarna för en bra ansökan, en bra beslutsprocess och inte minst för arbetet som kommande kreativ stad".

"Bör inte läggas på is"

Istället uppmanar programrådet Göteborg att rikta in sig på en ansökan vid nästa tillfälle, år 2021.

– Jag tror att det kan bli riktigt bra, bara samtalen fortsätter. Men nu måste kommunstyrelsen ta ställning till om man vill fortsätta, säger Sofia Gräsberg.

Även Frida Edman, mässansvarig på Bokmässan, är starkt engagerad i förslaget.

LÄS MER: Göteborg kan bli Unescos litteraturstad 2021

– Det viktiga är att staden nu inte lägger det här på is utan istället skyndsamt påbörjar processen med att förbereda det här långsiktiga åtagandet, säger hon.

– Min absoluta förhoppning är att de redan nu, under nästa möte i kommunstyrelsen, ska besluta om att tillsätta en projektledare och resurser till detta.

Ursprungstanken var att Göteborg skulle få en chans att utses till Unesco litteraturstad 2021– när staden fyller 400 år.

Är det en besvikelse att det inte blir så?

– Det var vår idé i vår ursprungliga skrivelse, men den politiska processen har tyvärr dragit ut på tiden, svarar Frida Edman.

–Staden har inte hunnit diskutera eller förbereda detta mer långsiktigt, men det kan de göra nu. Huvudsaken är att frågan inte bordläggs. Skickas en ansökan 2021 kan vi få besked samma höst, uppmärksamma det och se det som ett startskott för den framtida verksamheten.

Ärendet ska tas upp i kommunstyrelsen den 29 maj.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.