Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/4

Göteborg Folk Festival storsatsar – trots corona

Livespelningar, strömmade gig och webbseminarium. Det blir en folkmusikfestival även i höst – men den kommer att se lite annorlunda ut.

Förra hösten fick Göteborg en helt ny musikfestival med ökenblues, finsk sametrans och grekiskt gung. Om ett par veckor, närmare bestämt 11-13 september, är Göteborg Folk Festival tillbaka. Men som med så mycket annat det här året, under lite speciella former.

– Det var ingen självklarhet att genomföra festivalen i år. Men efter att ha funderat fram och tillbaka så bestämde vi oss ändå för att köra. Framförallt för våra artisters och musikers skull, säger festivalens projektledare Josefin Edensvärd.

LÄS MER: Ny musikfestival till Göteborg

– Konserter går ju alltid att livestreama och tack vare att vi har fått ekonomiskt bidrag från bland annat Kulturrådet, Göteborgs kommun och Musikerverket kan vi erbjuda musikerna ordentliga arvoden.

Satsar trots coronaläget

Festivalens strömmade spelningar går att titta på gratis, för den som vill, men det kommer också att finnas möjlighet att swisha en slant för den som kan.

– Vi vill att alla ska kunna ta del av festivalen och kanske känna lite glädje över att det faktiskt arrangeras livemusik.

Josefin Edensvärd berättar att höstens festivalprogram är nästan dubbelt så stort som förra året – trots det lite tröstlösa coronaläget.

– Det känns väldigt roligt att vi faktiskt kan öka utbudet under de här omständigheterna.

Livesänder från sina hemländer

Konserter med sittande publik och rådande 50-gräns kommer att hållas på Folkmusikkaféet i Allégården, Konstepidemin, Elis Corner, Mosaik Konstcafé och på en del andra ställen i stan. Alla spelningar kommer att filmas med flera kameror, livesändas och ligga kvar på festivalens hemsida under en vecka.

LÄS MER: Recension: Sara Parkman "Vesper"

Rent praktiskt kommer de internationella artisterna att livesända från sina hemländer (Kanada, Armenien, Estland) men även en del svenska artister väljer den lösningen, bland annat från Fengersfors i Dalsland.

Bland Göteborg Folk Festivals mer namnkunniga artister finns Sousou & Maher Cissoko, Kaja och Sara Parkman som alla spelar inför sittande publik på Konstepidemin på lördag kväll.

LÄS MER: Parkman: Samma extas i kyrkan och på rejv

– Det blir en väldigt annorlunda festival. Tanken var ju att vi skulle ha en stor utomhusscen, mycket dans och andra konstuttryck ... men det får bli nästa år istället, säger Josefin Edensvärd och understryker att ett av festivalens viktigaste ben ändå finns kvar: seminariet.

Seminarium om livemusikens framtid

Den här gången i form av ett webbaserad panelsamtal om vad som händer med livemusiken och hur den ska kunna resa sig igen efter pandemin.

– Nu i coronatider har kulturbranschen, i detta fall musiken, drabbats hårt och det har blivit ytterligare mer påtagligt hur osäkert och orättvist det kan vara att försörja sig som musiker, arrangör, ljudtekniker, ja alla roller som behövs för att genomföra en konsert. Om alla inom musiklivet fick som det ville, hur skulle det se ut då?

Josefin Edensvärd hoppas att musikfestivalens livesända seminarium ska sätta igång idéer och väcka tankar hos organisationer och beslutsfattare i kulturbranschen.

– Webbinariet kommer att utgå från hur situationen ser ut idag för livemusiken och arrangörerna. Vi vill öppna upp för en diskussion mellan organisationer, verksamheter och aktörer inom musikvärlden och därför har vi bjudit in frilansmusikern och journalisten Sunniva Brynnel, verksamhetsledaren från Musikcentrum Väst Karin Inde, arrangören och delägaren i Pustervik, Johan ”Redtop” Larsson, och Terese Anthin, regionutvecklare för musiken i Västra Götaland.

Göteborg Folk Festival

När: 11-13 september.

Var: Folkmusikkaféet, Konstepidemin, olika serveringar i stan samt på webben.

Med vem: Sara Parkman, Kaja, Sousou & Maher Cissoko, Tmbata Orchestra, Duo Ruut, Bäckafall, At Tarara + Pia del Norte, World Wide Orchestra, Furuhill, m.fl.

Läs mer: www.goteborgfolkfestival.com

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.