Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Stadsbiblioteket vid Götaplatsen kommer troligen snart att stängas på grund av pandemin. Bild: Måns Langhjem
Stadsbiblioteket vid Götaplatsen kommer troligen snart att stängas på grund av pandemin. Bild: Måns Langhjem

Göteborg förbereder att stänga bibliotek och museer

Ett skärpt regelverk räcker inte. Nu vill Göteborgs kommun stänga Stadsbiblioteket och stadens museer.

Som GP redan har berättat vill alltså Göteborgs kommun stänga ned stadens museer (Konstmuseet, Konsthallen, Röhsska och Stadsmuseet) och Stadsbiblioteket vid Götaplatsen, samt begränsa öppettiderna för stadens övriga bibliotek. Allt för att bekämpa den ökande smittspridningen så effektivt som möjligt.

– Vi har vidtagit en rad åtgärder både på museerna och biblioteken för att göra det coronasäkert men nu känner vi att vi behöver gå ett steg längre. Vi måste helt enkelt minska smittspridningen och lätta på trycket på sjukvården. Som det ser ut nu räknar jag därför med att fatta det här ordförandebeslutet i morgon, säger kulturnämndens ordförande Ann Catrine Fogelgren (L).

Stänger Stadsbiblioteket på grund av kollektivtrafiken

Enligt Folkhälsomyndighetens råd bör man som privatperson avstå från att besöka ”inomhusmiljöer där människor samlas som butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym”.

I Stockholm har många av de stora museerna redan stängt men i Göteborg har det sett annorlunda ut. Där skiljer det sig från om staden eller Västra Götalandsregionen är huvudman. Exempelvis har Konstmuseet och Röhsska, där Göteborgs kommun är huvudman, haft öppet medan Naturhistoriska som styrs av regionen hållit stängt.

– Att vi låter de mindre biblioteken vara öppna och stänger Stadsbiblioteket är för att många reser dit med kollektivtrafiken och det vill vi helst undvika, säger Ann Catrine Fogelgren.

Osäkert hur länge stängningen varar

Nu tyder alltså mycket på att Göteborgs kommun väljer samma strikta väg som Västra Götalandsregionen redan har gjort.

– Vi är en del av regionen och om regionens smittskydd kommer med råd där man explicit säger att man inte ska gå på museer, då kan vi förstås inte komma med dubbla budskap, har Kerstin Alnebratt, chef över förvaltningen för kulturutveckling som ansvarar för Naturhistoriska, tidigare sagt till GP.

Enligt kulturnämndens ordförande Ann Catrine Fogelgren (L) kan nedstängningen av Stadsbiblioteket och stadens museer komma att gälla redan från i helgen. När de i så fall kan öppna igen är osäkert.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.