Göteborg får en egen jazzakademi

Storbandet Göteborg Jazz Orchestra startar en egen akademi – Göteborg Jazz Academy – för att främja jazzmusiken och återväxten av musiker i staden.
– Förhoppningsvis kan vi agera som en vän, en mentor och en inspiration, säger Mats Eklund från GJO.

ANNONS
|

Ett tag kändes det som att det inte var så mycket återväxt i Göteborgs jazzvärld.

– Men nu puttrar det på lite bättre. Det poppar upp små jazzklubbar och det känns som att det finns många unga, jätteduktiga musiker som är på gång och som är mellan 20 och 30 år, säger Mats Eklund.

Mats Eklund spelar själv trumpet i storbandet Göteborg Jazz Orchestra som startade för drygt två år sedan.

LÄS MER:Guldkornen på Göteborgs kulturkalas augusti 2021

– Det är en samling erfarna storbandsrävar som varit med länge i jazzmusiken, som kämpat och stretat, och kände att vi ville slå våra påsar ihop och göra någonting bra, säger Mats Eklund.

ANNONS

Nu startar storbandet även en jazzakademi – Göteborg Jazz Academy.

– Vi kände att vi gärna ville främja jazzmusiken i Göteborg. Det finns jättemånga fina jazzmusiker och mycket som händer. Vi ville se om vi kunde hjälpa till och vara lite av en samlande kraft med det kontaktnät som vi lyckats bygga upp under åren.

En viktig del av att främja musiken handlar inte minst om återväxten.

– Ungdomarna är superviktiga när det handlar om jazzens framtid, att det finns en livskraft och att det puttrar i jazzvärlden i stan, säger Mats Eklund och fortsätter:

LÄS MER:Georg Riedel hedersprisas för sin filmmusik

– Dessutom har vi bland medlemmarna en blandning med yrkesmusiker och musiklärare, så det faller sig naturligt att tänka i de banorna.

Enligt Mats Eklund känns det som att det finns ett glapp mellan när man nått slutet på kulturskolan och vad som sedan tar vid.

– Antingen går det ner lite på sparlåga, eller så går man upp i hundra knyck och siktar på någon musikhögskola eller folkhögskola.

Det innebär att man får en inblick i vad det faktiskt innebär att vara yrkesmusiker först när man är driven och tar det klivet. Göteborg Jazz Academy ska ge möjlighet att känna på hur det är innan man bestämt om man vill satsa fullt ut eller inte.

ANNONS

LÄS MER:Recension: "Hyllningskonsert till Monica Z" – Rigmor Gustafsson och GWO

En annan viktig del är att inspirera folk till att också vilja spela blåsinstrument.

– Nisse Landgren var på tv i somras och pratade om att exempelvis trombonister börjar bli en bristvara. En av orsakerna skulle kunna vara att de syns för lite, säger Mats Eklund.

Nu när Göteborg Jazz Orchestra har ett par större spelningar inplanerade, med mer reptid, kommer det finnas möjlighet för ungdomar att sitta med under repetitionerna och även få chansen att umgås och fika med musikerna.

– Förhoppningsvis kan vi agera som en vän, en mentor och en inspiration, och även att de kanske kan vara framtida medmusikanter i bandet, eller få inspiration att skriva musik som vi kan spela, säger Mats Eklund.

Fakta Göteborg Jazz Orchestra:

Grundades: 2018

Aktuella: Med Göteborg Jazz Academy. Uppträdde även under Göteborgs kulturkalas 2021. Deras första skiva släpptes i somras med inspelningar från en konsert 2020 tillsammans med Tomas von Brömssen. Spelar i höst första måndagen i varje månad på Contrast Public House.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS