Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Johan Wanloo: Göteborg åt upp och spottade ut Stureplan

Johan Wanloo: nu är det bara de sämsta Youtubarna och inresta Boråsare som vill flina upp sig på mingelbilder.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

För tio år sen var “Stureplan” ett begrepp. Det var mer än en plats i centrala Stockholm. Det var en känsla. Det var en livsstil. Det var ett sätt att stå, gå, se ut och uttrycka sig. Ordet Stureplan var som en levande organism.

LÄS MER: De eviga tonåringarnas stad

För tio år sedan var Donald Trump mest av allt en programledare i en dokusåpa.

För tio år sedan funderade Vladimir Putin på att gå med i Nato.

För tio år sen sken alltid solen och man kunde plocka äpplen av guld direkt från träden. Skojar bara. Jag vill mest illustrera hur otroligt mycket som kan hända på tio år.

För idag betyder Stureplan absolut ingenting. Det är återigen mest av allt namnet på en hållplats.

Vad hände? Göteborg hände!

2008 utökade Stureplansgruppen sin verksamhet till Göteborg.

Man kan ganska lätt tänka sig hur snacket gick i styrelserummet.

Göteborg är så efter att det är den lättaste sak i världen att bara transplantera själva idén om Stureplan till Göteborg.

Klart att Göteborgarna närmast tårögda av tacksamhet kommer att tacka och ta emot? Lätt som en plätt.

LÄS MER: Kassera uttrycket curlingförälder

Naivt. Oerhört naivt.

Vad som i själva verket hände var att Göteborg åt upp och spottade ut Stureplan tills Stureplan som nåt slags livsstilsbegrepp upphörde att existera.

Som ett zombiesmittevirus tog sig Göteborg in i Stureplans blodomlopp och några korta år senare är det bara de sämsta Youtubarna och inresta Boråsare som fortfarande vill flina upp sig på en mingelbild.

Så går det när man kommer hit och tykar saj. Gör aldrig om det igen. Vem vet vad vi tar nästa gång. Någon borde kolla upp hur Starbucks varumärke mår globalt sedan de öppnade i Göteborg.

Det finns regler. Det finns ett spektrum mellan Arvingarna och Håkan Hellström där saker får finnas i den här staden. Stick ut och ta konsekvenserna. Eller flytta. Lillebrorskomplex? Ett löjligt och otillräckligt ord för att beskriva aggressiviteten som kokar under ytan i Göteborg.

LÄS MER: Det är dags att avskaffa tidiga morgnar

Frågan “de ä la gött” är ett förtäckt hot. Det är bäst för dig att du tycker att det är gött får annars är det vi som samlar ihop ett bra gäng och ja du vet …

Jag minns ett program på TV 3 för 15-20 år sedan om Sveriges mest våldsamma brottslingar. En av de medverkande försökte ge en förklaring till varför det blev som det blev. Alla år i fängelse. Fler misshandelsdomar än vanligt folk äter ute. Genom sammanbitna tänder och med ögon kokande av ilska berättade han om en hemsk uppväxt präglad av våld och förnedring.

“Man fick hela tiden höra att man var sämst … Tills man plötsligt var bäst.”

Man kunde ana vad att vara “bäst” innebar.

Där har vi Göteborgsandan.

Jag minns inte vem det var som drog det där trötta skämtet om att “dra tillbaka klockan två år” först. Henrik Schyffert eller Alex Schulman eller nån annan jag inte ser skillnad på.

Vi kan bjuda på det. För vi Göteborgare vet vad skämtet egentligen betyder. Det är ett tecken på rädsla.