Göteborg är bäst på litteratur just nu

Många unika faktorer spelar in till varför västkustens pärla dominerar Litteratursverige.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Augustpriset, Borås Tidnings debutantpris, Svenska Akademien och Författarförbundet. Om det var ett avsnitt av Pekka Heinos bortglömda men (så vitt jag minns) underbara program ”Röda tråden” hade rätt svar varit: Göteborg. För så är det – litteratursverige domineras just nu av göteborgare.

Fjolårets stjärnskott Lydia Sandgrens Augustprisade Göteborgsskildring, förstås. Men också 2019 års vinnare av samma pris, Marit Kapla, är från stan. Och när både Borås Tidnings debutantpris och Katapultpriset i veckan nominerade debutanter är tre av fem studenter från Valands masterprogram i litterär gestaltning. För övrigt Sveriges enda kvalitativa högre utbildning i skönlitterärt skrivande. Svenska Akademien inte bara leds av göteborgaren Mats Malm – en försvarlig del av församlingen bor eller är födda här. Född här är också författarförbundets Biskopsgårdsbördiga ordförande Grethe Rottböll.

ANNONS

Men ska nu inte blanda ihop korrelation och kausalitet. Det kan förstås bara vara en slump som ser ut som ett sammanträffande. Det är inte helt svårt att misstänka att så är fallet. Göteborg är trots allt en stad där befolkningen är så svältfödd på litterär glans att det blivit något av en hemlig folksport att gå ned till Bokmässan för att få en flärdfull glimt av en Riktig Författare. Såna det finns så många av i huvudstaden att man i vissa områden måste korsa gatan var tionde minut för att inte gå rakt in i en.

Göteborgsandan råder kanske i politiken, men litteraturen är allt annat än korrumperad.

Men litteratur och kändisskap är nu inte samma sak. Och visst är det så att Göteborg har en hel del unika förutsättningar som är mer gynnsamma för litteraturen än landets andra storstad (ja, vissa jämförelser med Stockholm måste tyvärr här göras för att göra poängen tydlig, ha överseende med mig.)

LÄS MER:De kan få Katapultpriset

För det första har Göteborg givet sin storlek en imponerande litterär infrastruktur. Bokmässan, naturligtvis. Och masterprogrammet i Litterär gestaltning på Valand. Men också ett stort antal andra festivaler för litteratur, som Textival, Göteborgs romanfestival, med flera. Tidskrifter som Glänta, Paletten och små förlag som It-Lit har satt sin prägel under de senaste åren. Men aktiviteten pågår också på Litteraturhuset som sedan starten 2014 fungerat som en scen och plattform för författare i staden att mötas och utvecklas, oberoende av de stora förlagens bestsellerhets. Och, inte minst, en möjlighet att få betalt för framträdanden och panelsamtal.

ANNONS

Just det där med pengar ska heller inte underskattas. Göteborg är för all del inte en billig stad, men den är heller inte sanslöst dyr på samma sätt som Stockholm (som trots det olyckligt nog utgör navet för Sveriges kulturliv). En plats där man i princip först måste bli rik på något annat, eller komma från pengar, för att ha rimlig möjlighet att finansiera ett skrivande och tänkande liv med en dräglig tillvaro. För en riktigt god väg till bokkontraktet ska helst ska dina föräldrar också vara etablerade i kulturlivet sen gammalt.

LÄS MER:De kan få Borås Tidnings debutantpris

Det för oss till vår sista punkt – och den viktigaste. Göteborgsandan råder kanske i politiken, men litteraturen är allt annat än korrumperad. Det är inte en slump att det är just göteborgare som fyllt de tomma stolarna i Akademien, eller att det är just i Göteborg som Lydia Sandgren kunnat skriva på ”Samlade verk” ostört i tio år.

För när inte pengarna och de fina kontakterna spelar roll – det är då de intellektuella och ekonomiska förutsättningarna för att våga tänka fritt uppstår.

Läs mer av Björn Werner:

LÄS MER:Är inte Margaux Dietz en riktig författare?

LÄS MER:Fin tanke – men hur ska Bulletin tjäna pengar?

LÄS MER:Statskupp eller inte, spelar det någon roll?

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS