Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Björn Larsson Rosvall/TT
Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Gör allt för att bränna bort indiepojken ur kroppen

För andra året i rad åker nu Timo Räisänen ut på julturné, och släpper samtidigt en julsingel. GP har talat med den 40-åriga musikern, som gör allt för att bränna bort den gamla indiepojken ur kroppen.

Timo Räisänen känns ändå som om han skulle kunna tycka ganska illa om julen. Se den som en död, tom ceremoni att värka sig igenom och sedan glömma.

– Känns jag som en människa som inte gillar julen? Timo Räisänen låter förbluffad, nästan ilsk när han får frågan. Han utvecklar:

– Det där är helt fel. Jag har i själva verket alltid gillat julen väldigt mycket. Jag är ganska vanlig i det avseendet, man stör sig på hetsen och stressen, men älskar kalle Anka.

Främst är det dock inte Kalle Anka som Timo håller nära själ och hjärta, utan julmusik. När jag frågar honom vilken jullåt han tycker minst om kan artisten inte komma på en enda.

Under hela vår konversation framstår Räisänen egentligen som om han vill rädda varenda missförstådd sång, varenda liten bedrövlig tolkning av "Stilla natt" från allmänhetens oförstånd.

LÄS MER: Recension: Timo Räisänen, Liseberg

– Jag gillar att försöka hitta själen i, vilken ska vi ta, "Mössens julafton". När man först tänker på den låten så är den så horribel att man inte vet vad man ska ta sig till.

Ja, den är ganska dålig.

– Precis, och att försöka hitta kvalitén i sånt som man annars tar för skit – att polera den där, jag vill inte säga bajskorven men du förstår, så att den blir något grymt. Det är nästan lite punkigt alltihop, men det är framför allt roligt och jävligt lustfyllt. Lustfyllt är egentligen ett ord som passar bra in här, säger Timo.

På flera vis tycks också denna julturné, som ska kombineras med en julsingel, handla om att Timo Räisänen vill fortsätta göra våld på bilden av honom som indiemusiker.

– Jag älskar att göra grejer som jag inte förväntar av mig själv. Om jag som ung hade vetat att jag skulle göra något som "Timo sjunger Ted" senare i livet – då vet jag inte vad jag hade tagit mig till. Och den föreställningen är bara förnamnet till hur jävla crazy det här känns.

– Men det finns så mycket att hämta i julen, så många asbra låtar som man bara har hört till leda och tror är smetigt äckel. Men det är det verkligen inte, menar Timo.

Du släpper också en julsingel och ska spela flera nyskrivna julsånger – jullåtar känns svåra att göra bra. Hur tänkte du, vad ville du undvika när du skrev dem?

– Jag tänkte nog inte på att försöka undvika någonting över huvud taget. Hela det här projektet ska vara så spretigt som möjligt - det är svårt, men det ger mig också en otrolig konstnärlig frihet.

– Jag behöver inte förhålla mig till några regler här, jag har redan bränt alla indiebroar för längesen. Jag behöver inte förhålla mig till någon stil - utan är helt befriad.

Vilka stämningar skulle du säga att ni kommer försöka nå fram till under turnén - ska det vara gemytligt och familjevänligt?

– Konserter får aldrig handla om halvmesyrer. Ska det vara hjärtskärande, så ska det vara hjärtskärande på riktigt. Ska det vara headbanging, så ska det vara headbanging på riktigt. Men man får inte överdriva, utan försöka göra det någorlunda ärligt. Och får man till ärliga känslor, eller många olika typer av ärliga känslor under en konsert, så är det jävligt häftigt.

Namn: Timo Räisänen, 40 år gammal, från Göteborg.

Bakgrund: Inledde sin karriär som musiker och låtskrivare tillsammans med Håkan Hellström, men gick efter detta solo. Har därefter släppt ifrån sig åtta studioalbum, och över 20 singlar. Under senare år har han glidit över mot att tolka andra artister - då bland annat Ted Gärdestad.

Aktuell med: Avslutade i fredags sin sommarturné på Liseberg, och från och med den 21e november kommer han att turnera runt med föreställningen "Timo tolkar julen", för andra året i rad. Han släpper i samband med turnén också en julsingel som heter "Två vise män".

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.