Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Jan Andersson: Gården - en festival med såskoppar och vildhjärnor

GP:s Jan Andersson tror och hoppas mycket på Bad Cash Quartets återförening men ser i övrigt en besvärande tunn festival i Trädgårdsföreningen.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

"En grönskande och urban musikfest mitt i centrala Göteborg". Det var så musikfestivalen Garden såldes in den 6 juni förra året - A day in the park - när "träden är som grönast och sommaren ny".

Tröttsam reklamlingo, jo tack, men visst blev man lite sugen på FKP Scorpios nya satsning i Trädgårdsföreningen. Som en förebild nämndes mysiga stadsfestivalen British summer time i Hyde Park, som på bara några år klivit fram som en sommarsuccé i London.

Och visst blev det en lyckad musikfest, i alla fall delvis. Good Harvest puttrade på i solen, Future Islands stärkte sin fanskara och The National gjorde en så briljant spelning att vi var flera skribenter som kände oss tvingade att krysta fram något skojfriskt om The National-dagen. Dessvärre kändes Cigarettes after sex precis så släpiga som namnet antyder och köerna till de få matvagnarna var orimligt långa kvällen igenom.

Den som söker en röd tråd behöver inte leta särskilt länge

Nu har den ändå rätt kompakta endagsfestivalen Garden alltså muterat till tvådagarsfestivalen Gården med Tame Impala och The Streets som onsdagens toppar, och ett återförenat Bad Cash Quartet och stentrista The Sounds som torsdagens största akter.

LÄS MER: Garden-festivalen kommer tillbaka i sommar

Den som söker en röd tråd behöver inte leta särskilt länge, uppenbarligen tycker Scorpio och deras medarrangör Woah dad att "såskoppar" var ett lockande tema för årets festival.

Australiensaren Kevin Parker har inte gjort ett album med sitt Tame Impala på fyra år, för skånska The Sounds har det gått sex år sedan förra albumet och för den brittiske rapparen Mike Skinner, aka The Streets, var det åtta år sedan han senast släppte ett album med ny musik.

Kan bli en atombomb, kan bli en fjösig prutt i vinden. Tror och hoppas på det första.

Och så våra lokala hjältar i Bad Cash Quartet då, som avslutar hela festivalen på torsdagskvällen med sin första spelning sedan bandet gick isär 2004. Där kan man tiden till trots knappast snacka om såskoppar, snarare yrväder och vildhjärnor, och det ska bli kul att se hur mycket konserverad energi de lyckas lösgöra på scen. Kan bli en atombomb, kan bli en fjösig prutt i vinden. Tror och hoppas på det första.

LÄS MER: The Sounds sist in på Gårdens spikade program

Visst finns det ett par intressanta namn vid sidan av dragplåstren, läs: Sarah Klang och Deerhunter, men sammantaget känns Gården ändå som en besvärande smal musikfest. Att Scorpio plötsligt öppnade upp sin festival och sänkte åldersgränsen från 18 till 13 år "på grund av det höga intresset från minderåriga" låter snarare som en efterhandskonstruktion, ett sätt att snygga till publiksiffrorna, än ett genuint intresse för att locka till sig ungdomar.

Jag menar... Cautious Clay, Pond, Yves Tumor och Yaeji är inget man stångar sig blodig för direkt, oavsett hur gammal man är. Med tanke på att Gårdens festivalförebild i London erbjuder Robbie Williams, Lykke Li, Stevie Wonder och Florence + the Machine, och förr om åren lockat med Taylor Swift, Kendrick Lamar, Paul Simon och Justin Bieber, har Scorpio lite att jobba på.

The National på Gardenfestivalen i Trägårdsföreningen 2018.. Bild: Thomas Johansson
The National på Gardenfestivalen i Trägårdsföreningen 2018.. Bild: Thomas Johansson