Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/2

Fyra år sedan Gui Minhai frihetsberövades

I fyra år har förläggaren och författaren Gui Minhai varit frihetsberövad. Under torsdagen hålls en stödmanifestation utanför kinesiska ambassaden.

I dag den 17 oktober är det fyra år sedan bokförläggaren Gui Minhai försvann från sin semesterbostad i Pattaya i Thailand 2015. Trots upprepade krav från den svenska regeringen på hans frigivning är han i dag fyra år senare fortfarande frihetsberövad utan rättegång.

LÄS MER: "Till minne av solen i Delsjö" – dikt av Gui Minhai

Gui Minhai är född i Kina och kom till Göteborg 1988 för att studera. Efter massakern på Himmelska fridens torg 1989 fick han permanent uppehållstillstånd i Sverige. 1996 blev han svensk medborgare.

Gui Minhai var engagerad i frågor om yttrandefrihet och mänskliga rättigheter och grundade 2012 förlaget Causeway Bay Book i Hongkong. Förlaget var specialiserat på böcker om det kinesiska kommunistpartiet och kinesiska politikers privatliv.

Causeway Bay Books öppnar på nytt

Några månader efter försvinnandet, i januari 2016, framträder Gui Minhai i en "bekännelsevideo" i den kinesiska statskontrollerade tv-kanalen CCTV. I videon erkänner han sig skyldig till att ha kört ihjäl en kvinna 2003 och att han återvänt till Kina av fri vilja för att ta ansvar för olyckan.

I och med denna video bekräftade kinesiska myndigheter att Gui Minhai blivit frihetsberövad.

LÄS MER: Mao Zedongs onda ande vilar över Kinas 70-årsfirande

Efter att Gui Minhai försvunnit, försvann även fyra andra av hans kollegor vid förlaget Causeway Bay Book.

Av dem är det bara Gui Minhai som fortfarande är inlåst. Tre av dem släpptes i utbyte mot sin tystnad, medan den fjärde, Lam Wing-kee, lyckades rymma.

Enligt Lam är anledningen till att Gui fortfarande är frihetsberövad att han höll på att skriva en bok om president Xi Jinping.

– Boken var baserad på en självkritik av Xi Jinping som Gui Minhai lyckats komma över. Den innehöll personliga uppgifter som även skulle ha gjort hans fru och dotter upprörda, säger Lam till Expressen.

LÄS MER: Bokmässan bjuder in fängslade Gui Minhai

Lam berättade även under en presskonferens i Hongkong att han under hot fått avge falska erkännande på kinesisk tv.

På grund av det utlämningsavtal, som det tidigare i år uppdagades var på väg att ingås mellan Hongkong och Kina, befinner sig Lam Wing-kee i Taiwan. Där ska han nu öppna bokaffären Causeway Bay Books på nytt, berättar han för Expressen.

Stödmanifestation på fyraårsdagen

Den 24 oktober 2017 meddelar de kinesiska myndigheterna att Gui Minhai har släppts fri. I januari 2018 grips Gui Minhai igen på ett tåg från Shanghai till Peking i sällskap av två svenska diplomater.

Månaden efter, den 9 februari 2018, syns Gui Minhai åter igen i en filmad intervju när han avsäger sig yttrandefrihetspriset Prix Voltaire och uppmanar svenska myndigheter att sluta uppmärksamma hans fall.

LÄS MER: Kinas ambassadör borde sluta skjuta budbärarna

UD uppgav i slutet på sommaren 2018 att Gui Minhai fått träffa svenska läkare eftersom han visat tecken på ALS. Sedan dess har inga livstecken synts till.

På torsdagen den 17 oktober hålls en stödmanifestation för Gui Minhai i samband med fyrårsdagen av hans försvinnande utanför Kinas ambassad i Stockholm. Initiativtagaren är debattören och författaren Kurdo Baksi.

Andra medverkande är bland annat Expressens kulturchef Karin Olsson och Svenska PEN:s ordförande Jesper Bengtson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.