Vanligtvis får Göteborgs krögare vänta till den 1 april innan de ställer ut sina uteserveringar. Men nu har byggnadsnämnden och trafiknämnden beslutat att sommarsäsongen ska börja en månad tidigare i år, i ett försök att stötta näringslivet och av smittskyddsskäl.
LÄS MER:Ägarna: ”Vi ska göra allt för att Gyllene Prag ska överleva”
– Just nu har vi en akut situation och många näringsidkare kämpar för sin överlevnad. Därför öppnar vi upp för uteserveringar redan nu för att ge tillgång till större ytor och möjlighet att minimera smittspridningen, säger Hampus Magnusson (M), byggnadsnämndens ordförande, i ett pressmeddelande.
Samtidigt föreslås att ingen extra avgift ska tas ut för tillstånd för uteserveringar under mars månad.
LÄS MER:Mats Sjölander och Jennie Selin ska göra Sjömagasinet folkligt
– Det är viktigt att vi underlättar för näringslivet i den allvarliga situation vi befinner oss i. Genom att underlätta för branschen så hjälper vi till att säkra människors inkomst och arbetstillfällen, säger Toni Orsulic (M), trafiknämndens ordförande.
Samtidigt fler restriktioner
Samtidigt börjar flera skärpta restriktioner för krogar att gälla, bland annat begränsade öppettider för serveringsställen. Under året har det varit stopp för alkohol efter kl 20, men flera krogar har haft fortsatt öppet med enbart mat och folkölsförsäljning. Men från och med 1 mars måste både restauranger och caféer stänga helt kl 20.30, med undantag för take away. Något som försvårat för restaurangerna, vilket GP tidigare berättat.
LÄS MER:Krögaren: Staten har en skuld till mig på en miljon
– Mer än halva kassan kommer in på middagsgäster och folkölsgäster efter 21. Det är vad vi överlever på, sa Jesper Carlson som driver Holy Moly då.
Missa inget från GP Kultur!
Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.