Frigörelse från förnedring – ett tema i Nordiska tävlingen

De frigör sig från förnedring. Oavsett om de befinner sig i Los Angeles eller Milano får de nog. Rollfigurerna rämnar men växer i de berättelser som på lördag gör upp om det nordiska filmpriset.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS

En vecka av digital filmfestival har passerat och intrycken är många. Längtan efter mingel i Drakens övre foajé och annat biografhäng har varit svårbemästrad.

LÄS MER:15 filmer du inte får missa på Göteborgs filmfestival

Jag saknar filmsamtal non stop och tillresta vänner från andra städer och länder. Ändå är årets hårt curerade filmprogram synnerligen lättillgängligt från tv-soffan. Och sällan har det varit så hög nivå på bidragen den nordiska filmpristävlingen, där vinnaren blir en miljon rikare.

Frigörelse framstår som det stora temat i årets tävling som avgörs på lördag. Att tillåta sig att ”tappa kontrollen” för att återfå den. Att vända de klaustrofobiska, macho-miljöerna ryggen och gå sin egen väg.

ANNONS

Skoningslöst och rått

I ”Tove” ser vi Tove Jansson frigöra sig från konventionerna och bejaka sin lust – till konsten och livet. Kulturarbetaren Gritt kämpar i mer obeveklig motvind för att slå sig in i branschen, i norska filmen med samma namn. Laura, som bytt namn till Irina, kommer motvilligt hem till sin brors bröllop i starka dansk debuten ”Persona non grata”. Inom loppet av några dagar har hon gjort upp både med plågoandar i sitt förflutna, och med storstadens konstlade kulturelit.

LÄS MER:”Jag använder porr som en fond för samtiden”

20-åriga Bella kommer till Los Angeles för att bli porrstjärna i ”Pleasure”. Skoningslöst och rått visas där unga kvinnors minimala manöverutrymme i en värld av manlig dominans.

Fitnessinfluencern Sylwia är kändis på nätet, något som känns allt mer kvävande ju mer vi ser av filmen ”Sweat”. Fotbollsproffset Martin är sexton år och ensam i Milano när han utsätts för pennalism i ”Tigrar”.

Och i danska filmsuccén ”En runda till” ökar kvartetten lärare successivt sin promillehalt, i ett försök att undfly tristessen och känna livet i varje ven.

LÄS MER:Thomas Vinterberg gjorde ”En runda till” efter dotterns död

Priset du får betala

En del har rasat över svårigheten att hinna se filmerna innan de, efter 24 timmar, ersätts av andra, men nu är ju festivalen ingen streamingtjänst. Så ombytligheten, och tempot, är priset som du får betala för att kunna skapa fejkad ”festivalkänsla” i din dator – eller på din tv.

ANNONS

LÄS MER:En digital filmfestival – ”ingen streamingtjänst”

Jag tittar in hos akutsjuksköterskan Lisa Enroth på Hamneskär, följer hennes videoblogg. Ser henne vandra över mossbelupna, frostiga stenar, och fånga solen vid horisonten i sin kamera. Ensam i fyren Pater Noster ser hon bland annat den tyska kärlekstragedin ”Undine”, och suktar efter kramar. En känsla vi nog är många som kan relatera till. Just den otvungna fysiska närheten i filmer inspelade innan pandemin, hur påtaglig den känns nu. Och hur snabbt vårt beteende redan hunnit ändras.

LÄS MER:Här kliver sjuksköterskan Lisa Enroth i land på Pater Noster

Brittiske fotografen Alistair Morrison ägnar sin fängslande ”Time to Paus” åt att försöka fånga vardagslivet under pandemin. En dokumentär som för en stund fick världen att krympa och mellanlanda i mitt vardagsrum.

Alla små digitala hälsningar från filmskaparna, som i år inte kan vara på plats, skapar någon sorts intima mini-förfilmer inför varje visning. Dem kommer jag nog faktiskt att sakna nästa år, när festivalen förhoppningsvis åter antar en mer igenkännbar fysisk form.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS