Frida Edman är Bokmässans nya boss

I fjol tappade Bokmässan publik. Nazistiska NMR marscherade utanför på gatan, inne på mässan stod högerextrema Nya Tider.
– Generellt kommer vi att fortsätta säga nej till utställare som riskerar att försätta oss i en likartad situation som Nya Tider, säger nya chefen för Bokmässan Frida Edman

ANNONS
|

I fjol uteblev en betydande del av Bokmässans publik, en del av den i uttalad protest mot den högerextrema tidningen Nya Tiders medverkan. Sammanlagt 20 procent färre besökare blev det, under fyra dagar. Att nazistiska NMR beviljats demonstrationstillstånd i angränsande kvarter gjorde inte saken bättre.

Nu har mässans ledning bytts ut och Nya Tider är portade.

LÄS MER:Oskar Ekström ny programchef för Bokmässan

Ny på posten som mässansvarig är 36-åriga Frida Edman, som kommer direkt från jobbet som affärsutvecklare för Bok & Bibliotek. Hon beskriver sig själv som "pojkflickig" och mer "Emil än Barnen i Bullerbyn" för att tala Astrid Lindgrenska. När vi träffas på hennes kontor på Svenska mässan har seminarieprogrammet just anlänt och ligger i staplar utanför hissen.

ANNONS

"Beslutet var ganska lätt att fatta"

Efter förra årets omdiskuterade mässa, som skapade en bitter strid och splittrade kultur-Sverige, kände ledningen ett behov av att "backa bandet" och fundera.

– Vad är viktigast för oss, vad är Bokmässans kärna och historik? Svaret blev litteratur, läsning, bildning, och möten mellan författare, läsare och förlag, gärna i oväntade konstellationer som när Ken Ring möter Barbro Lindgren. Vi kan inte låta Bokmässan handla om en enda fråga: Nya tider. En utställare av 8-900.

Därför är den högerextrema tidskriften Nya Tider nu inte längre välkommen som utställare på mässan.

– Egentligen blev beslutet ganska lätt att fatta. All uppmärksamhet de stal stod i vägen för det vi vill åstadkomma, och vart vi vill driva mässan i framtiden.

Så vart vill ni driva mässan?

– Den ska vara ett forum för samhällsdebatt, men också en plats för litterära samtal och ett rum för poesi och lyrik. En branschfest, en arena för kompetensutveckling för lärare och bibliotekarier. Och inte minst en marknadsplats för bokförsäljning. Allt detta måste vi balansera.

Kommer ni i framtiden att avvisa fler utställare som ni anser vara politiskt eller religiöst extrema?

– Det är en bedömning som måste ske från fall till fall. Men generellt kommer vi att säga nej till utställare som riskerar att försätta oss i en likartad situation som Nya Tider.

ANNONS

Tidigare var Bokmässans inställning att "också avskyvärda åsikter måste kunna rymmas på en bokmässa” i yttrandefrihetens namn.

Är det nya beslutet förenligt med yttrandefriheten?

– Vi är en privat aktör, så vi välkomnar de utställare vi vill, men vi kommer inte att frångå vår värdegrund: att Bokmässan ska vara en arena för fri åsiktsbildning. Det kommer fortsatt att finnas kontroversiella författare och utställare på Bokmässan, det är jag övertygad om, säger Frida Edman.

LÄS MER:Funktionshindrade författare känner sig diskriminerade av Bokmässan

Vill förändra Bokmässan rejält

Hennes och ledningens uttalade ambition är att förändra Bokmässan framöver.

– Det kommer att ske med stor respekt för mässans snart 35-åriga historia, här finns det något som kan drivas vidare. Vi kan ta oss ur krisen med hjälp av ett stort utvecklingsmandat, säger hon lite vagt.

Hur det mer konkret ska gå till vill hon inte avslöja nu, utan hellre återkomma till om ett halvår.

– Redan nu har vi till exempel lanserat Bokmässepodden, där publiken kan möta bokaktuella författare långt innan de kommer till Göteborg.

LÄS MER:Bokmässan bjuder in fängslade Gui Minhai

Bland de förändringar hon vill göra är att nå en bredare målgrupp och tillgängliggöra och levandegöra Bokmässan under hela året - inte bara i fyra dagar. Andra saker hon brinner för är att främja läsning och göra fler nerslag på skolor och bibliotek.

ANNONS

– Det är inte alla målgrupper som aktivt kommer att uppsöka Bokmässan, så då måste vi istället uppsöka dem där de finns: kanske på Angereds bokmässa eller Way out West. Vi måste vara tydliga med vad vi erbjuder: Bokmässan är inte bara ett rum för finkulturella samtal, här kan du lika gärna mingla med Samir & Viktor eller Underbara Clara.

Deckarfestival och mer poesi

Förra året skapades i protest mot Nya Tider flera alternativa litterära arrangemang bortom Bokmässan: bland dem Bokmassan och Scener och samtal. Några av dem återkommer i år, andra tillkommer, som Angereds Bokmässa.

– Jag ser det inte som att vi står i polemik med dem, istället har vi ett nära samarbete. Det känns kraftfullt om hela Göteborg kan lysa upp som litteraturstad! säger Frida Edman.

LÄS MER:Litteratur på flera scener även i höst

Nyheter för i år är att deckarfestivalen Crime Time – som tidigare hållit till på Gotland – flyttar in under mässans tak. Frida Edman lyfter gärna fram det dokumentära formatet som framtidens melodi, och storsatsar också på poesi.

– Rum för poesi utvidgas och får en central plats på Bokmässan i år. Det blir inte mörkt och murrigt utan ljust och tillgängligt med en rad fantastiska estradpoeter, bland dem Nino Mick och Aleksa Lundberg.

Bland årets gäster finns det fler som hon ser extra mycket fram emot, inte minst ALMA-pristagaren Jacqueline Woodson:

ANNONS

– Jag är stolt över att hon inviger mässan. Hennes nya bok Brun flicka drömmer, är helt fantastisk med en helt egen rytm. Som HBTQ-person belyser hon också viktiga frågor. Brittiska Jojo Moyes är en annan världsstjärna som jag inte missar.

– Härligt också att Nawal El Saadawi kommer hit. Det är en kvinna jag personligen beundrar och hyser stor respekt för, så jag hoppas att många vill lyssna på henne. Matt Haig, aktuell med boken Historieläraren, är förstås ytterligare en höjdpunkt för en historielärare som mig.

LÄS MER:Nawal El Sadaawi till Bokmässan

FAKTA: Frida Edman

Yrke: ny mässansvarig för Bokmässan.

Ålder: 36 år.

Bor: Hönö.

Familj: man och en son på fyra år.

Uppvuxen: i Lysekil med lillasyster, lillebror, mamma, vårdbiträde som nu vidareutbildat sig till sjuksköterska och pappa, skiftarbetare på oljeraffinaderiet Scanraff, som nu blivit stoppchef.

Karriär: Sedan 2013 affärsutvecklare på Bok och Bibliotek, som driver Bokmässan och Meg – mediedagarna i Göteborg. Tidigare marknadschef på Lin Education, har även arbetat med kompetensutvecklingsfrågor på Göteborgsregionens kommunalförbund, inom Mötesplats skola och som historielärare i Kungsbacka.

Läser: Pappaklausulen av Jonas Hassen Khemiri och Brun flicka drömmer av Jacqueline Woodson.

Ser på film: har inte haft tv på åtta år och tittar sällan på film. Sist blev det en dokumentär om Steven Spielberg.

Lyssnar på: ljudböcker! "Och är ju syntare sedan gammalt."

En styrka jag har: "Jag tycker att utveckling och förändring är något gott. Eftersom jag själv är lärare ligger bildningsfrågorna mig extra nära hjärtat."

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS