Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Norske Fredrik Skavlan som nu inleder sin allra sista säsong med ”Skavlan” i SVT är en betydligt bättre intervjuare än sina amerikanska storebröder Conan O’Brien, Stephen Colbert och Jimmy Kimmel. Det menar GP:s tv-krönikör Jan Andersson. Bild: Marit Hommedal
Norske Fredrik Skavlan som nu inleder sin allra sista säsong med ”Skavlan” i SVT är en betydligt bättre intervjuare än sina amerikanska storebröder Conan O’Brien, Stephen Colbert och Jimmy Kimmel. Det menar GP:s tv-krönikör Jan Andersson. Bild: Marit Hommedal

Jan Andersson: Fredrik Skavlan slutar – men hans arv lever vidare

Snart lämnar Skavlan tv-rutan. Det är inget att sörja, konstaterar GP:s krönikör Jan Andersson – men vill ändå tacka den otvungne norrmannen för sitt envetna arbete.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Fredrik Skavlan har påbörjat sitt långa farväl. Efter fler än 300 program under 25 säsonger på SVT, och lika många till för NRK, är det snart tack och hej för den omtyckte tv-profilen. Nu drar avskedssäsongen igång och den 3 december sänder han sitt allra sista ”Skavlan”. Sedan väntar andra uppgifter, nya oceaner att besegla. Ännu oklart vad och vilka.

LÄS MER: Serier: Nya tips från Netflix, Viaplay och SVT – vecka 35

Med så många intervjuer gjorda vore det en enkel sak att såga norsken i tv (som jag hörde någon kalla honom) ungefär där hans pressade kostymbyxor tar slut. Strax ovanför anklarna. Att googla fram och påminna sig själv om de gånger Fredrik Skavlan snubblat eller trampat snett i tv-rutan vore kanske till och med det rätta att göra en dag som denna.

Ingen som följt hans program kan ju ha undgått hur Skavlan ofta bemött sina manliga gäster med storögd fascination och en pojkaktig beundran, medan kvinnliga gäster ibland behövt svara på närmast insinuanta frågor.

I stället för en mysig feelgood-farbror mån om att alla ska trivas, satt där plötsligt en frän reporter som likt en enveten terrier bet sig fast i sina frågor och vägrade att vika undan.

Detta tog min kollega Johanna Hagström upp i en klok och träffande krönika. Något liknande upplevde också komikern Marie Agerhäll när hon som inbjuden gäst härom året bara fick frågor om sin sambo, Jesper Rönndahl. Det är såklart ett både kasst och märkligt agerande men jag tycker ändå att Fredrik Skavlan har lyssnat på kritiken, skärpt till sig och jobbat med sina brister.

Norrmannen är ju faktiskt en betydligt bättre intervjuare än branschlegendarer som Stephen Colbert och Jimmy Kimmel. Kanske inte lika rapp i tanke och handling som dem – men i gengäld betydligt mer påläst och målinriktad. Vilket inte minst hans tuffa intervju för ett par år sedan med en allt blekare Jimmie Åkesson (SD) visade. I stället för en mysig feelgood-farbror mån om att alla ska trivas, satt där plötsligt en frän reporter som likt en enveten terrier bet sig fast i sina frågor och vägrade att vika undan.

Relationen mellan den belåtne partiledaren och hans stukade särbo var så infekterad att Skavlan inte ens behövde peta i såret för att varet skulle rinna

När samme Åkesson strax efter valet 2018 återvände till programmet med sin dåvarande flickvän Louise Erixon, var det däremot plågsamt att titta. Inte på grund av Fredrik Skavlan men för att SD-paret var så reserverade mot varandra. Relationen mellan den belåtne partiledaren och hans stukade särbo var så infekterad att Skavlan inte ens behövde peta i såret för att varet skulle rinna. Det räckte med ett par väl placerade nålstick.

LÄS MER: Jeff Daniels polischef trixar med lagen i ny dramaserie

Men. Allt har sin tid och jag tycker att Fredrik Skavlan gör helt rätt som tackar för sig. Hans avtryck kommer inte att försvinna, Skavlans effektiva sätt att fösa ihop olika människor i studion är här för att stanna. Och det har redan plockats upp.

Visst är David Hellenius och Carina Bergfeldt trygga i rutan (även om Bergfeldts Afghanistaninsamling inte var så genomtänkt) – men som lärljungar till ”norsken i tv” borde de skicka en tacksam tanke över gränsen nästa gång de putsar sina Kristallen-priser för bästa programledare.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.