Fred Bass vid GP:s besök 2010.
Fred Bass vid GP:s besök 2010. Bild: Lisa Thanner

Fred Bass är död

Den legendariska bokhandlaren som drev det klassiska antikvariatet Strand på Manhattan, är död.

ANNONS
|

Fred Bass utvecklade sin pappas lilla rörelse för begagnade böcker till en bokjätte på Manhattan med sin slogan"18 miles of books". Han var bara 13 år när han började jobba på Strand.

1997 blev Strand den största bokhandeln för begagnade böcker i världen. Bass avled i sitt hem på Manhattan efter att ha drabbats av hjärtsvikt, skriver bland annat The New York Times.

När Göteborgs-Postens Johan Lindqvist och Lisa Thanner besökte Strand 2010 mötte de Fred Bass i butiken ”inklämd mellan kartonger och kassar och med en liten anteckningsbok i knät”. Därefter bjöd Bass, då 82 år, på kaffe och berättade om sitt liv med butiken.

ANNONS

– Jag fångades i den här världen när jag var tretton-fjorton år gammal. Jag brukade komma hit efter skolan och hjälpa till med uppackning och sortering. Jag jobbade deltid under hela high school och college. Det var kanske inte så bra för mina akademiska möjligheter, men jag tog mig igenom skolan. Sedan var jag i armén i skiftet mellan fyrtio- och femtiotalet och kom tillbaka och började jobba heltid 1952, berättade han.

Ännu upp i hög ålder arbetade Fred Bass i butiken de flesta av veckans dagar.

– Ibland kommer jag in på söndagar också, men då ser jag till att dubbelparkera på gatan så att jag inte kan stanna, berättade han för GP:s team.

– Läsandet är viktigt för mig, men det finns förstås ingen tid för det när jag är i butiken. Då arbetar jag. Sedan uppskattar jag skattsökandet. Vi letar efter de udda, ovanliga, sällsynta böckerna. Det är inte som att stå och packa upp skjortor, skor eller slipsar. Varje kartong är ny och annorlunda.

Fred Bass blev 89 år.

ANNONS