Frances McDormand i ”Nomadland” som vann Guldlejonet vid Venedig filmfestival hösten 2020. Filmen får svensk premiär 26 mars på de biografer som då håller öppet.(Tyvärr inte i Göteborg)
Frances McDormand i ”Nomadland” som vann Guldlejonet vid Venedig filmfestival hösten 2020. Filmen får svensk premiär 26 mars på de biografer som då håller öppet.(Tyvärr inte i Göteborg) Bild: Searchlight pictures

Frances McDormand gör upp med ålderismen i Hollywood

GP Kulturs Maria Domellöf-Wik tänker på alla gånger hon beundrat Oscarsbelönade filmstjärnan Frances McDormand. Nu händer det igen.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS

1997 fick Frances McDormand en Oscar för insatsen som Marge, lika envis som höggravid kriminalkommissarie, i bröderna Coens thriller ”Fargo”.

För två år sedan var det dags igen. Oscarsstatyetten blev hennes för porträttet av Mildred, en frånskild mamma som tar lagen i egna händer i dramakomedin ”Three Billboards Outside Ebbing, Missouri”.

LÄS MER:Coronaviruset förvärrar en redan djup kris för svensk film

Båda rollfigurerna är starka kvinnor mitt i livet. I ena fallet rör det sig om en gift polis med mild framtoning och knivskarpt intellekt i en värld av hårdföra gangsters. I det andra fallet går en allt mer desperat mamma storms mot det lokala polisväsendet, vars utredare helt misslyckats med att lösa mordet på hennes tonårsdotter.

ANNONS

Snart ser vi 63-åriga Frances McDormand i ytterligare en minnesvärd roll: som Fern i ”Nomadland”. Dramat som vann Guldlejonet vid Venedig filmfestival hösten 2020 får svensk biopremiär 26 mars.

När maken dör i cancer ger sig Fern ut på vägarna i sin skåpbil. På resan upptäcker hon skönheten längs vägen medan hon tar ströjobb; städar toaletter på en camping, sliter på Amazons lager och lär känna några andra vagabonder. De hon möter är i många fall amatörer som spelar filmiska versioner av sig själva.

Tillsammans med regissören Chloé Zhao bryter McDormand än en gång ny mark. Nu är det ålderismen i Hollywood som utmanas.

LÄS MER:Frigörelse från förnedring – ett tema i Nordiska tävlingen

Filmstjärnan, sedan länge fascinerad av den nomadiska livsstilen, ville filmatisera boken ”Nomadland: Surviving America in the Twenty-First Century” av Jessica Bruder. Hon blev vän med filmfestivalfavoriten Chloé Zhao, som tidigare utforskat den amerikanska folksjälen i filmer som ”Songs my brothers taught me” och ”The rider”. När Zhao skrev och sålde in sitt filmmanus fritt efter boken, var McDormand självskriven i huvudrollen.

Vad som gör Nomadland smått unik är att en helt vanlig kvinna, 60 + syns i huvudrollen. Vi får ta del av hennes vardag och samtal med likasinnade – många av dem kvinnor i 50-60-års-åldern.

ANNONS

Amerikanska skådespelerskor över 50 tenderar annars, enligt statistiken, att bli överhoppade när intressanta huvudroller kommer på tal.

Kvinnor över 45 år hade bara huvudrollen i tre av hundra amerikanska storfilmer 2019, enligt en rapport från Annenberg Inclusion Initiative vid universitetet i södra Kalifornien. Motsvarande siffra 2018 var elva, vilket pekar på ett minskande antal äldre kvinnor på bioduken.

LÄS MER:Kulturminister Amanda Lind om krisläget för svensk film

Situationen tycks inte vara bättre Sverige. Enligt Filminstitutets jämställdhets-rapport ”Vilka kvinnor” (2019/2020) råder även här ”en utpräglad utseende- och åldersfixering, och en ojämlik maktordning, som drabbar äldre kvinnor”.

Istället upplever flera veteraner en ny guldålder i tv-seriernas värld. Viola Davis briljerar exempelvis i “How to Get Away With Murder”, Jane Fonda och Lily Tomlin i “Grace and Frankie” och Catherine O’Hara i “Schitt’s Creek”.

Dags för filmbranschen att tänka om – om de vill vinna tittar-kampen.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS