Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

America Vera-Zavala

Framtiden kan ge oss en värld helt utan platser av trygghet

America Vera-Zavala skriver om hur ingen längre är skyddad från klimatförändringarna och om att uppfinna ett nytt språk som berättar om katastrofer orsakade av människan.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Under årets bokmässa i Göteborg bor jag en natt på Gothia Towers. Från rummet på våning 17 blickar jag ut över Lisebergs attraktioner men låter den snabba glashissen vara min Valkyria. På morgonen tränar jag ensam i yogarummet på våning 20.

Jag lever där uppe bland molnen och känner mig trygg och fri. Det är något med utsikter, och höjder, något som ger en känsla av frihet trots att världen är orolig.

LÄS MER: Svenska hijabis blir pjäs på SVT

Jag tänker på Motståndets Estetik av Peter Weiss där vyerna ofta har den funktionen, ett andrum i en värld där fascismen växer. Men när jag går där uppe så får jag också bilder av en stor våg som sveper över Göteborg och dränker staden. Om ett jordskalv som får hissen att skälvande störta ner.

Natten mellan söndagen och måndagen kom FN med sin klimatrapport. Den säger det samtliga klimatrapporter har sagt de senaste åren - det är bråttom nu. Den säger det igen. Läget är akut. För att nå en global uppvärmning som inte överstiger två grader måste det till omfattande förändringar. Fortsätter världen, alltså vi, såsom vi gör nu kommer uppvärmningen komma upp till fyra, kanske fem grader.

”Dessa scenarier innebär att vi kan förvänta oss katastrofala störningar av de samhälleliga och naturliga systemen”, skriver professor Göran Sundqvist.

För de människor som lever som klimatflyktingar i Bangladesh är de katastrofala störningarna redan här, för dem som sörjer sina döda i jordskalvet i Indonesien likaså.

Och för dem, våra grannar och med-medborgare som levde i skräck för skogsbränderna i somras har de naturliga systemen störts nog.

LÄS MER: Inte heller fängelsevakten är fri

Men slutsatsen i rapporten är att ingen längre är skyddad. Varken på våning 20 eller längst ner på botten. Framtiden kan ge oss en värld helt utan platser av trygghet eller frihet om vi vägrar ta konsekvensen av vårt handlande och åtgärda klimatförändringarna.

Natten mellan söndagen och måndagen vann också den religiöse och politiske extremisten Jair Bolsonaro nästan presidentvalet i Brasilien. Nu väntar nästa omgång men med största sannolikhet kommer ännu en maktgalen man som totalt förnekar klimatförändringarna att komma till makten i världens femte största land som på sin mark hyser planetens lungor - Amazonas. Ett av hans vallöften i en valrörelse där klimatfrågan varit totalt frånvarande, är att landet ska lämna Parisavtalet. Samma avtal som USA redan lämnat. Kvar kommer då finnas 194 länder, av varierande storlek, för några vars kamp mot klimatförändringar är ett fråga om liv och död.

LÄS MER: Böneutrop är inte segregerande

I Göteborg byggs det vallar som ska skydda oss mot översvämningar. Vår stad ligger lågt och stigande havsnivåer hotar. Jag tänker att vi kanske även måste åtgärda språket. Vi måste uppfinna ett nytt språk som gör att varje gång lösningar gjorda av människohand presenteras så måste vi också berätta att den annalkande katastrofen är orsakad av människohand. Av din och min hand.