Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Frödingstipendiet till Johannes Anyuru

Johannes Anyuru får 2017 års författarstipendium till Gustaf Frödings minne.

Stipendiet delas ut vart tredje år av Uppsala studentkår efter en omröstning bland studenterna. I år är stipendiet på 150 000 kronor. Det delas ut på fredag 20 oktober på Uppsala stadsbibliotek.

”Med sitt levande och nydanande språk utforskar Johannes Anyuru angelägna ämnen som främlingskap och rotlöshet, förlust och kärlek. För detta har han kallats bard, storslagen vardagsskildrare, en verklig poet. Han har också varit nominerad två gånger tidigare så det är väldigt roligt att Uppsalas studenter röstade fram honom den här gången,” skriver Max Stenberg ordförande för Uppsala studentkår i ett pressmeddelande.

Anyuru fick tidigare i år ta emot Aniarapriset för sina litterära verk. Hans senaste bok, De kommer att drunkna i sina mödrars tårar, publicerades i våras.

1903 startade studenterna en nationell insamling när Fröding låg på Uppsala hospital för att trygga skaldens ekonomi när han blev utskriven, tanken var att försörja honom så länge han levde. Efter hans död omvandlades kapitalet till ett författarstipendium.

1923 delades det första priset ut till poeten Ola Hansson.

Bland senare stipendiater finns Nils Ferlin, Harry Martinsson, Birgitta Trotzig, Tage Danielsson och Astrid Lindgren.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.