Ulf Karl Olov Nilsson: Fråga poeten: Vilka är de bästa dikterna om Göteborg?

Poeten och psykoanalytikern UKON, Ulf Karl Olov Nilsson, besvarar läsarnas frågor om poesi. Vill du själv ha svar på alla frågor om poesi du någonsin haft men aldrig vågat ställa? Maila då din fråga till kultur@gp.se med rubriken: ”Fråga poeten”.

ANNONS

”Jag läste om att Tranemo anställt en kommunpoet och undrar: Hur lyfter man egentligen fram en kommuns poetiska kvalitéer? Vilka är de bästa dikterna om Göteborg?”

Undrar Sven-Erik

Hej Sven-Erik,

det är långt ifrån ett ovanligt eller konstigt uppdrag att vara kommunpoet och besjunga den ort och plats man bor på. Historiskt har nog uppgiften för det mesta varit självpåtagen och oavlönad – men kanske desto mer stipendiesuktande. Men hur ska då en diktare med municipala ambitioner göra, vad ska man skriva om? Tja, här öppnar sig poetiska möjligheter där tillvägagångssätt och resultat kommer att visa om man är en kommunlyriker värd namnet. En samtida lyckad satsning tycker jag är Morten Søndergaards Drømmegavl. Den danske poeten intervjuade 117 invånare i stadsdelen Valby i Köpenhamn om framtidsdrömmar och totade ihop en dikt där vi bland annat kan läsa: ”Jag drömmer om en värld utan krig. Jag drömmer om sommarkvällar med grillat kött och vin. Jag drömmer om en Ferrari. Jag drömmer om att få ett arbete. Jag drömmer om ett långt liv.” Helt vardagliga drömmar som synes, men Søndergaard kunde med kommunens bifall skriva dem på en enorm vägg med bokstäver i LED-ljus vilket gjorde dem både upphöjda och rörande.

ANNONS

LÄS MER:Låt inte jantelagen stoppa Tranemos kommunpoet

LÄS MER:De hyllar Göteborg med 400 sånger – först ut är Radiotorget

I Nederländerna startade Groningens stadsdiktare Bart FM Droog i början på 2000-talet poesiprojektet De Eenzame Uitvaart (De ensammas begravning) där poeter fick i uppdrag att skriva en dikt om var och en i staden som avlidit helt ensam och på vars jordfästning inte en enda människa förväntades närvara. Poeten tog reda på uppgifter om den bortgångnas liv och framförde dikten vid en annars öde begravningsceremoni.

Det finns många fler exempel på hur poeter närmat sig en ortens poesi via dess invånare. Ett annat sätt är såklart att ta sig an själva platsen. Göteborgspoeten Lina Ekdahl har i konstprojektet ”Du är här” nu skrivit 400 dikter om platser i Göteborg, exempelvis Radiotorget, Danmarksterminalen, Sisjön, osv. På dessa platser har dikten uruppförts som ett happening med sång och/eller uppläsning av Ylva Olaison, Ulf Rönnerstrand och Ekdahl själv till elektronisk musik av The Marble Fauns. I dikten om Bergsjön kan vi läsa:

sjön som givit namn

är mindre än jag trodde

just idag

stilla

mjuk

en ung fiskare

drar upp sina axlar

skakar på huvudet

när jag frågar

Nappar det?

Men finns det då några klassiska fina dikter om Göteborg? Eftersom frågan gör mig alldeles beklämd av kunskapsbrist vänder jag mig till litteraturvetaren och poeten Gunnar D Hansson för hjälp. Hansson svarar med vändande e-post och höjer ett varnande finger för en specifik Göteborgspatriotisk svulstighetstradition men ger mig likväl några rader ur Johan Runius pionjärverk, den hexametriska ”Nimrods Skäckta. Til Götheborgs Beröm” från 1699, förmodligen den första poetiska hyllningen till staden:

ANNONS

Hwem kan hinna beskrifwa det alt, som Götha bestyrer?

...

Bottnen ä djup å hamnen ä god, dijt skeppena lända,

Sku de nu fara frå land, så kunna de makliga wända,

Där kan seglas ifrån til alla de Hamnar i werlden

Nästan lika pompös måste Johan Nyboms ”Helsning till Götheborg från 1854 sägas vara, men förmodligen riktigt kul att recitera innan julsnapsen:

Göthernas Drottning, dotter af vågen,

Helsning till dig!

Der du hvilar stolt på ditt Isthmos,

Nordens Korinth!

En parodi på det kommunpatriotiska odlades för ett knappt decennium sedan av poesikollektivet G=T=B=R=G, vars medlemmar Kristofer Folkhammar, Linn Hansén och Athena Farrokhzad nu samtliga är avflyttade. De skrev en monomant Göteborgscentrerad poesi, ett slags ömsint grotesk om ni tillåter motsägelsen, med rader som ofta syntes hämtade direkt ur kommunala måldokument:

Alla vet att här har man bara sig själv att skylla

Om visionerna för staden vet man att unga, gamla och medelålders ska prioriteras

Några vet att förra året prioriterades infrastruktur och biologisk mångfald

Alla vet att i en bra grogrund växer idéer som utvecklas till sunda lönsamma företag

Andra vet att bokmässan är den tuffaste tiden på året

Några vet varken ut eller in men de hörs ventilera årligen i ett brett och öppet seminarium

ANNONS

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS