Främlingsfientlighet är något annat än rasism

America Vera-Zavala : Folkhälsomyndighetens uppmaning att inte skaffa nya vänner var olämplig. Att inte ”skaffa vänner” är lättare för dem med eget sommarhus.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS

Under en av Folkhälsomyndighetens presskonferenser inför sommaren sa generaldirektör Johan Carlson: ”skaffa inga nya vänner den här sommaren, det får ni göra nästa år”. Oroväckande rapporter om att svenskar i sommarvärmen slutat hålla avstånd hade inkommit vilket kunde öka på smittspridningen av coronaviruset. Men ordvalet, formuleringen dröjde sig kvar i mig.

Folkhälsomyndighetens rekommendationer är till synes helt neutrala inför klassamhället, riktad till alla men absolut mest lämpad för de övre klasserna. De som kan jobba hemma, de som kan umgås i sin egen trädgård. Rekommendationen om att inte ”skaffa vänner” är nog lätt för dem med ett eget sommarhus, kanske till och med en brygga. Över detta privata område kan de fullt kontrollera vilka sociala kontakter som tas. Är man hemma på gatan i förorten och vill gå och bada i värmen eller sitter man på en husvagnscamping krävs det mer för att inte närma sig främlingar, det vill säga aktivt förhålla sig passivt till sin omgivning. I praktiken blev myndighetens uppmaning ett budskap om rädsla och misstänksamhet gentemot okända människor.

ANNONS

Rekommendationen om att inte ”skaffa vänner” är nog lätt för dem med ett eget sommarhus, kanske till och med en brygga.

Under sommaren släpptes också en undersökning som visar att en av fem svenskar, det vill säga 20 procent, inte skulle vilja bo granne med en invandrare från Mellanöstern eller Afrika. Dagens Nyheters rubrik var ”Ny undersökning belyser främlingsfientliga attityder” (20/7). Men jag saknade ordet rasism. Rasism är fördomar plus makt som det så enkelt uttrycks i ”Varför jag inte längre pratar med vita om ras” av Reni Eddo-Lodge. Att inte vilja bo nära en muslim eller någon som är svart är rasism. I Sverige används ordet främlingsfientlighet allt oftare för att beskriva rasism. Ordet kommer från grekiskans xenofobi och används även på engelska, spanska, portugisiska. I svenskan har ordet ju mer normaliserade rasistiska åsikter blivit förvandlats till en eufemism, en förskönande, förmildrande omskrivning av rasism.

Främlingsfientlighet är något helt annat än en synonym till rasism. Där rasismen är brutal, onödig och människoovärdig kan xeno/främling-fobi vara nödvändig och sund. Vi uppmanar barn att vara misstänksamma mot närmanden på sociala medier, jag var när jag var yngre och ute mer alltid misstrogen mot manliga främlingar på krogen, för säkerhets skull. Jag förstår uppmaningen till en viss skepsis mot sommarbekantskaper en tid som denna även om jag tycker att Folkhälsomyndighetens formulering var olämplig. För jag undrar vad det gör med oss att höra den typen av uppmaningar ovanifrån, från de mest betrodda. ”man måste ju veta vad ens ord betyder” som Tage Danielsson så fint skrev i sin dikt ”Om vikten av betydelse”.

ANNONS

Vi har under väldigt kort tid, denna vår, normaliserat fenomen såsom stängda gränser, och misstänksamhet mot människor vi inte känner, allt under parollen att bry oss om varandra. Jag blir orolig att vi innan detta är över kommer att ha omvärderat vad det är att leva och bry sig om varandra. Att det bara ska gälla de vi redan känner.

Läs mer av America Vera-Zavala:

LÄS MER:Att välja bort en författare är inte deplattformering

LÄS MER:Öppet brev till studenter i en tid som inte är som den borde vara

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS