Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Les Big Byrd består av medlemmar från bland annat Caesars, Fireside och Teddybears. Från vänster: Martin
Les Big Byrd består av medlemmar från bland annat Caesars, Fireside och Teddybears. Från vänster: Martin "Konie" Ehrencrona, Frans Johansson, Joakim "Jocke" Åhlund och Nino Keller. Bild: Izabelle Nordfjell / TT

"Foo fighters är papparock för folkpartister"

I kväll kurerar Les big byrd en hel klubb på utestället Lounge(s). GP har pratat med bandets Jocke Åhlund - om kvällen, om inspelningen av nya skivan och av någon anledning också om Foo Fighters.

Den mängd tunnlar som Jocke Åhlund åker igenom under tågresan ner till Göteborg måste betecknas som direkt hånfull, nästintill historisk. Under vår konversation, som bryts av minst tio gånger, smattrar tunnlarna förbi över telefonlinjen utan nåd och förlåtelse.

– Det är så omodernt och gammaldags, hur kan det fortfarande vara såhär? Undrar Jocke Åhlund, som är på väg hit tillsammans med resten av Les big byrd, precis när hans röst smälter bort ännu en gång.

I kväll ska bandet styra till en mindre afton på Lounges, där göteborgsakterna Holy och Kanot kommer spela live. Åhlund, Nino Keller och resten av LBB ska samtidigt fylla i alla tomma fläckar mellan spelningarna: de kommer själva stå bakom dj-båset under någon timme, och ömt regissera allting.

"Jag har bara svårt att se något rätt med Foo Fighters"

Ni är kända för att vara ganska råa och intensiva under konserter, kommer ni överföra detta till ert dj-set också?

– Det kommer vi nog, säger Åhlund.

– Men det är viktigt att ge utrymme till lugnet också! Att man inte går ut för hårt direkt. Man får försöka gå ut jävligt lågintensivt, och man peaka lite senare. Om man kör fullt ställ, för högt och vilt redan i början, blir också det stillastående till slut.

Vad kommer ni absolut inte att spela under ert dj-set?

– Magnus Uggla och Foo fighters. Eller, tidiga Magnus uggla är visserligen bra, funderar Åhlund.

– Men vi får säga sena Uggla, 90-Uggla, och Foo fighters.

Vad är det för fel på Foo fighters?

– Jag har bara svårt att se något rätt med dem. Inget illa menat, men det är papparock för folkpartister. Sen gillar ju många dålig musik – och för dem är det ju kul att Foo fighters finns.

Åhlund åker in i ännu en tunnel och försvinner ut i oändlighetens skuggrike. Tidigare under veckan har Les big byrd spenderat fyra dagar i Mariefred, och där spelat in nästan hela sin kommande skiva.

"Trycker man in alldeles för många stora egon på ett litet utrymme blir det explosivt"

– Vi var bortresta där mitt ute i skogen i några dagar, och har jobbat jävligt intensivt, menar Åhlund och fortsätter:

– När man liksom inte har något annat att göra, bara novembermörker utanför och inget mer – då är det enklare att fokusera.

Är det vad ni behöver för att hitta ro, att inga andra distraktioner över huvud taget finns?

– För att få ihop en skiva, och för att få ihop bandet, behöver vi nog det.

Ni har samarbetat med destruktiva, men också smått briljanta människor till tidigare album, som Anton Newcombe – hur har ni gjort nu?

– Vi tycker att vi är tillräckligt briljanta och destruktiva själva, vi behöver inte andra just nu. Det blev ju lite problematiskt det där.

Berätta mer?

– De är väldigt begåvade och underbara människor på många sätt men de har också väldigt stora egon. Du vet hur det kan bli, det är en av fysikens gamla lagar: försöker du trycka in alltför många och för stora egon i ett för tajt utrymme blir det explosivt. En väldigt svår kraft att tämja, menar Åhlund.

Till sist, varför bör folk komma ikväll?

– Jag har med mig otroligt mycket vinylskivor från Stockholm, kommer få skolios av att bära dem. Och alla andra dj:s har med sig ungefär lika mycket musik. Äh, om man inte fattar varför man ska komma ikväll har man seriösa problem. Då kan jag inte hjälpta till, jag får bara tipsa och skicka vidare till Foo fighters.

Under kvällen på Lounges, som går under namnet "Made by 2019, ska också Samo DJ, Towlie och Mackan Lindström stå bakom båset. Hela evenemanget håller på från 22-04.

Les big byrd är ett band från Stockholm, bildat 2012. De blandar kraut, rock och pop, och har tidigare släppt ifrån sig två album: "Iran Iraq Ikea" och "They worshipped cats".

Joakim Åhlund har tidigare spelat i bland annat Caesars och Teddybears STHLM.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.