Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Till vänster: Lotta Lekvall, vd för Folkteatern. Till höger: Lina Lindquist, vd för Folkets hus. Bild: Folkteatern, Adore Adore / Erséus Arkitekter, Folkets hus

Folkteaterns vd: "En oroande situation"

Tidigare teaterchefer fruktar för Folkteaterns framtid när storhotellet nu byggs.
– Vi har haft väldigt många möten med Folkets hus men vi kommer ingen vart, säger teaterns vd Lotta Lekvall.

Lina Lindquist, vd för Folkets hus avvisar däremot kritiken.

– Jag har en pågående dialog med Folkteaterns vd, men vi pratar inte hyresfrågor i media, säger hon när GP når henne på tisdagskvällen.

"Vi kommer ingen vart"

Petter Stordalens omtalade storhotell börjar byggas i väldigt nära anslutning till Folkteatern så fort den antagna detaljplanen vunnit laga kraft. Teaterns vd Lotta Lekvall har med anledning av det försökt få svar på ett antal akuta praktiska frågor. "Som skissen ser ut nu får vi inget lastintag" sa hon i GP den 26:e juni.

– Det är bättre att Lotta och jag diskuterar det här själva, istället för att kommunicera via media. Vi pratar om lastintag och andra praktiska frågor hela tiden, säger Lina Lindquist, vd för Folkets hus, och tillägger:

– Vår ambition är att Folkteatern ska kunna vara kvar under hela byggprocessen och även efteråt.

Enligt henne träffas hon och Folkteaterns vd Lotta Lekvall regelbundet, senast nu i juli, för att diskutera det låsta läge som GP tidigare rapporterat om.

Lotta Lekvall bekräftar att sommarens möte ägt rum och att ytterligare ett är inplanerat.

– Vi har haft väldigt många möten med Folkets hus, men i sakfrågan kommer vi ingen vart, säger hon och fortsätter.

– Just nu har vi ingen acceptabel lösning.

LÄS MER: Riskera inte Folkteaterns framtid

Åtta tidigare teaterchefer och konstnärliga ledare riktar skarp kritik mot Folkets hus ledning i en debattartikel i GP (11/9). Texten är undertecknad av Lars Norén, Ulrika Josephsson, Sture Carlsson, Gugge Sandström, Lennart och Niklas Hjulström, Iwar Wiklander och Mats Johansson. De har "nåtts av information om att teatern riskerar glömmas bort nu när grävskoporna och pålningsmaskinerna ska sättas i arbete" och är bekymrade.

"Folkteaterns hyresvärd, Folkets hus, vägrar helt enkelt att diskutera, än mindre lösa, de praktiska problem som uppstår när hotellbygget startar." skriver de.

Stämmer det att ni vägrar diskutera med Folkteaterns vd och lösa praktiska frågor?

–Att teatercheferna pekar ut oss får stå för dem. Vi har en helt annan bild, kontrar Folkets hus vd, Lina Lindquist.

LÄS MER: Folkteatern oroas av nya storhotellet

"Lastintaget blir för trångt"

I tre år har representanter för Folkteatern och Folkets hus tillsammans i projektgrupper diskuterat framtidsplaner, detaljplaner, ritningar och visioner kring de nya kulturkvarteren runt Järntorget. De har också diskuterat praktiska konsekvenser.

– För oss är lastintaget just nu den stora frågan. Vi behöver kunna transportera scenografi och scendekor för våra föreställningar in och ut i vårt teaterhus. Som skissen ser ut nu blir utrymmet som leder till lastintaget för trångt, och vi får inga svar på hur vi ska lösa det rent praktiskt, säger Lotta Lekvall.

Är Folkteatern i fara, som de tidigare cheferna oroar sig för, om ni inte kommer överens?

– Hotellbygget närmar sig och vi är inte framme vid någon lösning. Givetvis är det en oroande situation. Löser vi inte de här frågorna så blir lokalerna obrukbara för all slags verksamhet under byggperioden.

"Att Folkets hus nu i uppenbart oförstånd försvårar, om inte till och med omöjliggör, för Folkteatern att finnas kvar, är allvarligare än dess nuvarande ledning nog förstår. För att begripa det krävs att man har en förståelse för vilken roll en teater som Folkteatern spelar i hela stadens liv." skriver Folkteaterns tidigare chefer och konstnärliga ledare i debattartikeln.

LÄS MER: Linbanan kan hota Folkteaterns verksamhet

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.